Лекари от АГ „Селена“ спасиха бебе с тегло 610 грама

Лекари от отделението по неонатология на УСБАЛАГ „Селена“ спасиха бебе с тегло 610 грама

Малкият Теодор се ражда преждевременно на 16 март с критичното тегло 610 грама и ръст едва 33 сантиметра. След тримесечен престой в неонатологичното отделение на АГ болница „Селена“ и усилената работа на д-р Нещерова и нейния екип той вече тежи 1750 грама и е в стабилно състояние. 

Бебето се ражда в 25-та гестационна седмица от 31-годишната Иванка. По време на 3-месечния престой в болницата то преминава през интензивна терапия, апаратна вентилация и лечение със сърфактант. Към момента Теодор е в добро състояние и без опасност за живота, но остава под наблюдение в отделението, докато достигне тегло над 2 килограма и е готов да бъде изписан.

От началото на годината в АГ болница „Селена“ са родени 1195 бебета.

В неонатологичното отделение работят 12 лекари с признати две специалности – неонатология и педиатрия. В отделението могат да бъдат приемани и деца до едномесечна възраст, изписани от тази или друга болница. При нужда новородените могат да бъдат консултирани с тесни специалисти – детски кардиолог, офталмолог, пулмолог, ендокринолог, оториноларинголог, ортопед, нефролог, невролог, инфекционист, гастроентеролог и хирург за своевременно поставяне на диагноза и лечение. 

Отделението е сертифицирано за най-високото /трето/ ниво на компетентност. То има 6 зали и е оборудвано с най-новата и модерна техника. В неонатологията на АГ болница „Селена“ се намира и единственият за България ултрамодерен кувьоз “Babyleo TN 500”. Кувьозът е предназначен за отглеждане на недоносени и доносени пациенти и може да се използва и като термолегло. Той имитира околна среда за новороденото, която е възможно най-близка до тази на майчината утроба. “Babyleo TN 500” предлага многобройни функции за малките пациенти, сред които поддържане на зададена температура, постоянен термомониторинг, измерване на бебешкото тегло, влажност на въздуха и концентрацията на кислород, записване на гласа на майката, вградени тонколони за музикотерапия и други.

Неонатологията на АГ „Селена“ разполага и с кувьоз с респиратор, позволяващ транспортиране на новородени от която и да е болница в Южна България, съвременни кувьози Дрегер, перфузори, фотолампи за лечение на жълтеницата при новородените деца. Диагностичните възможности се допълват от клинична и микробиологична лаборатории, модерен цифров рентгенов апарат и ехограф General Electric.

Към момента в неонатологията на АГ „Селена“ са настанени 54 бебета, от които 10 с тегло под 1600 грама са в интензивния сектор.

Повече за АГ "Селена" може а прочетете ТУК

За автора

Вашият коментар