Математиката събира за осма поредна година деца в две състезания

Две математически състезания – „Бързо, лесно, точно“ и „Обичам математиката“ се проведоха в Пловдив под патронажа на Областния управител 

На състезанието в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ си включиха деца от Пловдив, Браниполе, Карлово, Асеновград, Първенец, Милево, Стамболийски, Ягодово, Раковски, Йоаким Груево. 

Надпреварата започна в 09:45 часа и включваще тест с 15 задачи, а времето за работа беше 40 минути. Докато децата работиха по своите задачи, родителите им имаха възможността да присъстват на тренинг, подготвен специално за тях – ”Предизвикателството да си родител на първокласник“. Всичко това бе в рамките на първото състезание „Бързо, лесно, точно“.

На състезанието "Обичам математиката" се явиха общо 104 деца. За учениците от IV, V и VI клас времето за работа беше 60 минути, a математическият тест включва 20 задачи. Задачите 7 клас бяха във формата на Национално външно оценяване. Състезанието бе в два модула като първият бе с продължителност 60 минути, а вторият с продължителност от 90 минути. 

Преди осем години по инициатива на Здравко Димитров за първи път се проведе състезанието „Бързо, лесно, точно“. Целта му е децата от подготвителните групи на детските градини и училищата да се запознаят с обстановката в училище, да придобият социални умения, да влезнат сами в класната стая с учителя и в рамките на един учебен час да решават задачи. 

Поради големият интерес към състезанието в следващите години то прерастна и в друг формат – „Обичам математиката“ за по-големите, вече ученици.

Вашият коментар