Международния ден на птиците се отбеляза на 1-ви април

Знаете ли, че……….. Повече от 220 вида птици се срещат в Пловдив

Над 220 вида птици се срещат в Пловдив през цялата година, което нарежда града на едно от челните места в България. Това съобщават експертите от дирекция „Екология и управление на отпадъците”.

Това беше статистика по повод 1-ви април, който е международния ден на птиците. Той се отбелязва по целия свят от 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития. 

България е една от страните в Европа с най-голямо птиче разнообразие. 70% от всички видове птици в Стария континент могат да се видят и у нас – 409 вида. 

Част от птиците могат да се наблюдават целогодишно, включително и около нас, други са толкова редки за нашата страна, че са виждани от малцина късметлии. По време на миграция могат да бъдат забелязани дори някои изключително интересни и нетипични за големите градове видове като черен щъркел, пчелояд, малък креслив орел и др. Птиците са индикатор за състоянието на околната среда и за качеството на живот. 

От дирекция „Екология и управление на отпадъците” са подготвили материали за птиците и начините да бъдат защитени, срещу незаконната им продажба и други важни съвети. 

Вашият коментар