Откриха изложба от Съкровищницата с картини на Слона

В Балабановата къща в Стария град бе открита изложбата „От съкровищницата на Стария Пловдив“

Тя предстаи повече от 20 творби  на големия български художник Георги Божилов – Слона. С експозицията се поставя началото на поредица от събития, с които ще бъде отбелязана 49-та годишнина от създаването на Общински институт “Старинен Пловдив“. 

Обновените и ремонтирани зали на къщата се препълниха от множество гости, сред които съпругата на Димитър Киров – Русалия Кирова, много почитатели на изобразителното изкуство, приятели на Георги Божилов – Слона, журналисти, творци.

Всяка година, в двора на Балабановата къща се откриват Националните есенни изложби, едно от големите културни събития в Пловдив. Постепенно с годините от камерни изложби на пловдивски автори,  те прерастват в национални, на които са били представяни едни от най- големите български творци.

Своеобразен водещ на вечерта бе талантливата художничка Севлия Цуцекова  – уредник в къща-музей „Златю Бояджиев“. Тя представи групата „Лепуш” от АМТИИ, музикален домакин на вечерта. Дамата сподели, че идеята й за съчетаване на картините на художника с любимата му музика – джаз.

За личността и творчеството на големия български художник разказа изкуствоведът Вихра Григорова. 

„За мен е чест да представя изложбата му, защото той е един от титаните на пловдивската живопис, един много сложен художник и като душевност и като продукт, който е създал. Той е едно украшение за този град – сега, утре и завинаги”

Това бяха думите й при представянето. 

Изложбата ще остане в Балабановата къща до средата на месец май, като до Великденските празници тя е безплатна за посетители.  

За автора

Вашият коментар