Нови графити в Капана разказват истории за насилието над жени (СНИМКИ)

Сцената "Ядрото" стана част от поредната кампания "Зонта казва НЕ на насилието срещу жените"

Кампанията на дамите включваше още шествие със знамена по централната градска част и представяне на 16 тъжни истории изписани ръчно от Z club върху тениски

„..Аз съм Вера на 28 години. След втората година от брака ни мъжът ми започна да ме удря и да ме „превъзпитава“, както казваше той. Удряше ме с чорапи пълни със сапун, за да не оставят следи и синини – така правели в казармата. Искаше реда, дисциплината и командите да ги внедри и в дома си. Удряше ме с повод и без повод, ако праха не е избърсан, ако не е подредено или сготвено. Ако имаше манджа той пак се заяждаше, хвърляше я – изсипваше яденето в тоалетната. Често казваше „..Всяка циганка можеше да ми роди дете..“

Една от три жени по целия свят бива насилвана, а един милион са обявените случаи за българки, претърпели физическо, сексуално или психическо насилие. За жалост малко жени в България знаят към кого да се обърнат за помощ.

Капана продължава да се развива и да разказва истории на фасадите на сградите си. На една от металните огради на гърба на „Ядрото“ вчера (2.12) художникът Димитър Механджийски -Stern изрисува символа на кампанията (Zonta SAY NO) на дамския клуб – част от дамско лице и око със сълза. Известният пловдивски артист за пореден път даде добър пример за приемственост между поколенията. 

На мястото бяха изложени и част от тениските с разкази на анонимни лица, които споделят своя сблъсък с агресията в домовете си и на работното място.  „Темата е много актуална и бихме искали повече хора в България да имат смелост да говорят за агресията в своето ежедневие. Смятаме, че с подобни намеси в градска среда ще привлечем вниманието на обществеността“, споделиха дамите от „Зонта клуб – Пловдив“.

Дамите от „Зонта клуб – Пловдив“ благодарят на всички, взели участие в кампанията. „Обсъждаме как район „Централен“ може да помогне за това тази и други наши кампании да заживеят на стени и огради в учебни заведения през 2018г.“, допълват активните членове на Зонта и Z club.  

"Заставам зад това, изкуството да е инструмент за изразяване на мнение и засилване ефекта на обществени каузи“, пък допълни кметът на район централен Георги Стаменов в обръщение до медиите.

Това е начинът на Митко да покаже съпричастност към каузата, като заедно с това той направи и открит урок специално за младежите от Гимназията за сценични кадри, на която е кадър. 

Вижте 16-те човешки съдби разказани върху фланелки от Зонта ТУК

Вашият коментар