Обновиха спирка на Детското влакче с пари от благотворителност (СНИМКИ)

Детското влакче в Пловдив е изградено от младежи и студенти преди 36 години

Обновена спирка посрещна тази сутрин малчуганите на любимата им Детска железница под Младежкия хълм. Познатата на всички "Гара Пионер", която стартира официално на 23-ти септември 1979-та година, бе реновирана за малко над 13 хиляди лева, събрани от Седмицата на Благотворителността, през септември 2014-та година.

В акцията миналата година най-дейни бяха дамите от "Зонта клуб", които заедно с Ути Бъчваров събраха 1/4 от парите, с които днес бе представена нова рампа за инвалиди, тента за сянка и пребоядисване на "Гара Пионер". Кметът по "Младежки дейности и спорт" Петър Зехтински сподели пред журналисти днес, че на малката сграда е напревена още хидроизолация на покрива и е оправена чешмичката около спирката.

Екипът ни видя още, че са подменени и старите мрежови прозорци на железницата с такива от алуминиева дограма във вагоните. За съжаление обаче останалите две спирки до върха на Младежкия хълм са в окаяно състяние. Забелязахме, че и локомотивът също има нужда от спешен ремонт.

Хубавото е обаче, че Детската железница радва всеки петък, събота и неделя десетки деца в Пловдив, а курсовете й до горе са пълни с умихнати личица, както е било и през 80-те години на миналия век, спомнят си баби и дядовци. Цената на превоз на един човек е на цената на билет от градския транспорт – 1 лев.  

История на железницата 

Строежът на Детската железница под Младежкия хълм започва на 21 април 1979 година. Строена е от ученици и студенти със съдействието на пловдивското гражданство за 35-годишнината на Димитровската пионерска организация „Септемврийче“ и за първата асамблея „Знаме на мира“.

Релсите и вагоните са от железопътната линия Кочериново – Рилски манастир, закрита през 1954 г.

Открита е като Детска железница „Знаме на мира“ на 23 септември 1979 година, като за откриването са отпечатани 25 билета и са изработени почетни значки, раздадени на официалните гости.  

Железницата е спряна за 10 години от 1997 до 2007-ма година, като след ремонт по общинска поръчка атракционът е открит отново като Детска железница на 22 септември 2007 г. Линията е ремонтирана през 2013 г., сменена е тяговата батерия с по-мощна, позволяваща 6 курса на ден.

СНИМКИ от Седмицата на благотворителността в Пловдив през 2014-та може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар