Обсерваторията от Рожен гостува на Hackafe в Пловдив тази събота (ВИДЕО)

Hackafe ще бъде домакин на благотворителна вечер за НАО Рожен с цел набиране на средства за запазване на обсерваторията, за която са нужни 260 хил лева. 

На гости на IT предприемачите ще дойде Георги Латев от колектива на обсерваторията, който ще проведе лекция за работата на НАО Рожен.

Срещата ще започне в 19:00 часа и ще продължи до 20:30, а лекцията на Георги Латев от НАО Рожен ще бъде естествено за дейността на обсерваторията – "НАО Рожен и цената на светлината"

Организатроите споделят, че разговорът ще влезе в астрономическата наука в България и за значимостта на НАО Рожен за нейното развитие в международен план. Ще стане дума и за проблемите,
пред които е изправене обсерваторията и начините за евентуалното им дългосрочно разрешаване. Също така и какво са ползите от астрономическо познание, за солената вода на Марс, за синьото небе на Плутон и за всичко останало, което провокира любопитството към малките светли точки разпръснати по небето.

От 20:30 часа ще започне "Programmers' Jam Session" или програмисти свирят на живо за НАО Рожен.

За Обсерваторията "Рожен" се нужни 260 хиляди лева, за да не бъде закрита. Сега учените са пристъпили към една, може би, ефективна стъпка – кампания за събиране на средства в сайта indiegogo. Необходими са още 56 хиляди.  

За тези, които са допринесли за кампанията с повече от 50 евро, организаторите обещават безплатна обиколка на Обсерваторията. Всички дарения (независимо от размера им), ще бъдат използвани единствено за финансиране на Обсерваторията. Това са средства, необходими за експлоатацията на телескопите и за заплащане на предстоящите доставки за научно оборудване. Всяка година ще се изнася подробен индивидуален отчет за получените средства и тяхното изразходване. Докладът ще остане публичен и всеки ще може да получи достъп до него на интернет страницата на Сметната палата – www.nao-rozhen.org

Дарения за Националната астрономическа обсерватория Рожен може да се направят и по банкова сметка:

  • Societe Generale Експресбанк
  • бул. България 56, 4700 Смолян, България
  • IBAN: BG94TTBB94003120017759; BIC: TTBBBG22
  • Институт по астрономия, НАО-Рожен

За автора

Вашият коментар