ПУ отново стана част от международна образователна акция

Инициативата „Тотальный диктант“ протече едновременно по целия свят под формата на диктовка на текст на руски език

На 13 април 2019 г. (събота) от 14.00 часа в 11-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се проведе международната образователна акция, посветена на руския език: „Тотальный диктант“, с основен организатор фонд „Тотальный диктант“ (Новосибирск) и локален партньор – Центъра за руски език и култура на ПУ.

За шестнадесета поредна година „Тотальный диктант“ протече едновременно по целия свят под формата на диктовка на текст на руски език. Участието е безплатно и анонимно (при желание), а работите проверява комисия от филолози – русисти от Катедрата по руска филология в Пловдивския университет, по предварително зададени от организаторите критерии.

Можеше да се включи всеки желаещ, независимо от възраст, пол, националност, образование, професия, семейно положение, вероизповедание или политически възгледи. Акцията има за цел да обедини всички, които вече умеят или искат да се научат да пишат и говорят на руски език. Авторът на тазгодишния текст на диктовката е руският писател, литературовед и критик Павел Басинский, който обещава да пренесе участниците в „Тотальный диктант“ в света на Пушкин, Гогол, Горки и Толстой.

За автора

Вашият коментар