Приятели помагат на 19-годишната Даяна да възвърне паметта си след катастрофа

Младите хора в Пловдив отново ще помогат на прекрасната Даяна Савова да проходи и да възвърне паметта си с организирането на турнир по футбол 

Турнирът ще се състои на 2-ри юли в квартал Тракия на терен "Арена", като всички желаещи да се включат в кампанията ще имат възможност за игри и на тенис на маса и волейбол, а всички събрани средства ще отидат за лечението на момичето.

За включване в кампанията няма да има определена сума за отбор или мач, всеки сам ще прецени колко може да отдели в помощ за Даяна Записването ще става на следните номера – 0899401748 (Ирена) и 0895524983 (Елеонора), като то ще приключи на 27.06.2016, а началото на турнира и схемата за игрите ще станат ясни до 1-ви юли.

За инцидента

Даяна Савова е на 19 години от Куклен. Тя  пострада при тежка катастрофа до тунела в Пловдив на 19 март 2015 година. Дванадесетокласничката е отивала на курс по английски, тъй като се е подготвяла за предстоящата матура в ГХП “Св.св.Кирил и Методий“. При маневра от средна в лява лента лек автомобил "Фолксваген", в който е било момичето, се блъснал странично в "КИА", отскочил и преминал през разделителните колчета в насрещното, където се е ударил в "Рено". Ранените са шофьорът и Даяна във "Фолксваген"-а, която е седяла на предната седалка. Колата е била смазана до такава степен, че се е наложило да бъде рязана, за да се стигне до момичето.

В резултат на тежкия инцидент, тя получава черепно-мозъчна фрактура, фрактура на таза и ребрата.В УМБАЛ „Св.Георги“ е направена операция на таза. Девойката изпада в кома и четири месеца лежи в интензивно отделение на ‘‘Клиника по анестезиология и интензивно лечение’’ към Университетска болница в града и дълго време е на апаратна вентилация поради тежкото състояние и опасността за живота й.

Приемат един месец майката на Даяна в болницата и я обучават как да се грижи за нея след изписването й. Наложи се родителите да вземат дълга неплатена отпуска,тъй като детето е неподвижно,неадекватно,не може да говори .Започват упорито да се занимават с Даянка вкъщи. Два пъти през деня водят рехабилитатор за раздвижване на крайниците, невролог,психолог, логопед. Благодарение на упоритостта им Даяна започва отново да говори и възвръща около 75 % от паметта си макар и да е все още разпиляна, за съжаление е загубена близката памет на момичето.

Рехабилитаторът ежедневно се бори и въпреки силните болки успява на този етап да възстанови мускулатурата на лявата ръка и частично на левия крак. В момента Даянка пише на лаптопа с единия си пръст /както тя казва „джиткам си“/ и има ежедневна връзка с приятелите си. Вече решава кръстословици макар и тихичко разговаря с приятелите и близките си, усмихва се, упреква се,че понякога е била глупава като й се напомня какво е правила преди. Рехабилитаторът, който си взе неплатен отпуск продължава ежедневната работа за раздвижване и възстановяване мускулатурата на дясната ръка и десния крак,прощава ругаенето на Даянка, защото болките й са ужасни.

Близки, приятели, обществеността в Куклен и Хуманитарната гимназия в Пловдив направиха различни инициативи за събиране на средства за подпомагане на лечението й. Турската фирма от град Бурса закупиха за три месеца лекарствата, които й бяха предписани за лечението след излизането от четиримесечната кома. Сега се правят проучвания в Израел и Турция за продължаване на лечението чрез оперативна интервенция за раздвижване на крайниците, за да може Даянка да проходи и сама да се обслужва. Отскоро тя вече сама реше косата си с  лявата ръка. С времето родителите силно се надяват да се подреди и паметта й, което е оптимистично настроено и не се предава,има много силен дух.

За всичко това са необходими над 200 000 евро.  

Нека всички отворим сърцата си и дадем шанс на това прекрасно момиче да проходи,да си вземе матурите и да сбъдне мечтите си .

Дарителска банкова сметка

  • BG80FINV915010164884384 BIC:FINVBGSF
  • Титуляр – Светла Йорданова Савова – майка на Даянка

Повече за момието може да видите ТУК

Вашият коментар