Спасиха бебе с тегло 660 грама в АГ „Селена”

Бебе, родено с тегло 660 гр. и ръст 33 см., спасиха лекарите от АГ „Селена”. Новороденото се появява на бял свят преждевременно в 27-ма гестационна седмица.

След престой от 4 месеца и седем дни в неонатологичното отделение то вече е изписано с тегло 2 200 гр. и ръст от 47 см., съобщи д-р Мария Нещерова, началник на отделението. Малкият Мариян е първо дете на 20-годишна майка от Пловдив.

В „Неонатологията” на АГ „Селена” са настанени 16 бебета, от които 5 двойки близнаци и едни тризнаци. В момента всички деца са свалени от апаратна вентилация, поясни д-р Нещерова. 

Отделението е сертифицирано за най-високото трето ниво на компетентност. Има 6 зали, оборудвано е с 9 апарата за изкуствена белодробна вентилация от най-висок клас, включително и за високочестотна и назален CPAP, транспортен кувьоз с респиратор, позволяващ привеждане на новородени от която и да е болница в Южна България.

Специалистите работят с модерни монитори, осигуряващи адекватно наблюдение на новородени деца, които имат проблеми. Разполагаме с 15 съвременни кувьози Дрегер, перфузори, фотолампи за лечение на жълтеницата при новородените деца, уточни д-р Нещерова.

Диагностичните възможности се допълват от клинична и микробиологична лаборатории, модерен цифров рентгенов апарат и ехограф.

"Разполагаме с 45 легла за интензивни, специални и физиологични грижи, също и със зали, предназначени за приемане на деца от други здравни заведения и  изписани в дома, които имат здравословен проблем и са на възраст до 28 дни", споделиха от АГ "Селена" тази сутрин.

В отделението работят 11 лекари, 7 от които с признати две специалности – педиатрия и неонатология. Под техните грижи са били пациенти от 500 гр. и нагоре.  Стараем се да използваме всички възможности на новата модерна апаратура, както и новите методи за лечение на рисковите бебета. 

Новородените са под постоянен контрол на детски кардиолог, офталмолог, пулмолог, ендокринолог, оториноларинголог, ортопед, нефролог, невролог и хирург за своевременно поставяне на диагноза и лечение. 

От началото на годината в АГ „Селена” са родени 1164 бебета.

За автора

Вашият коментар