Събраха 5 000 лева за лечението на деца с лицеви аномалии (ВИДЕО и СНИМКИ)

Близо 5000 лева за лечението на деца с лицеви аномалии бяха дарени по време на дарителската кампания на асоциация АЛА през ноември

Тя се осъществи благодарение на джаз певицата Мирослава Кацарова, която прегърна каузата, като още на Пловдив Джаз Фест за децата се събраха близо 800 лева от дарителска кутия. 

За да подпомогне лечението, Асоциацията на пациентите с вродени лицеви аномалии и техните родители –  АЛА, организира търг и благотворителен концерт. Събитието се реализира отново благодарение на Мирослава Кацарова и музикантите Младен Младенов, Мирослав Турийски, известни художници и дарители. Мероприятието се състоя на 15 ноември в Би Боп Кафе в Пловдив, а общата събрана сума от търга и даренията по време на концерта е близо 4000 лева. 

Общинският съветник адв. Георги Колев, бизнесменът Иван Фратев, Златка Ангелова, Милена Калибацева, д-р Емил Караиванов – кмет на община Асеновград дариха средства чрез покупки на творби. Най-големият дарител на търга бе колекционерът Димитър Инджов. Той подпомогна каузата с 1900 лева, като закупи картини на Румен Нечев, Атанас Хранов и Аспарух Сърбов.

Футболните подаръци от отборите и „Ботев“ и "Локомотив"  – тениски с автографи на звездите на "канарчетата", както и на легендата Мартин Камбуров, топка и флагче, също станаха притежание на Димитър Инджов. Флагчето от „Локомотив“ остана като подарък за домакините от Би Боп Кафе, което бе закупено за 150 лева, а фланелката на най-стария отбор в България, която бе оценена на 300 лева ще бъде дарена от нейния нов притежател на спортния журналист от вестник "Стандарт" Константин Кирев, който е голям фен на "жълто-черните".

За търга картини дариха много обичани и уважавани художници: Васил Стоев, Вихра Григорова, Румен Нечев, Атанас Хранов, Маргарита Джарова, проф. Бисер Дамянов, Полина Станчева, Геракси Гераксиев, Аспарух Сърбов, колекционерът Димитър Шиндов. Художничката и уредник в ГХГ-Пловдив Вихра Григорова направи събитието вълнуващо и приповдигна духа. 

Дарителската вечер в Би Боп Кафе беше заредена с много топлота и съпричастност. По време на концерта Мирослава Кацарова се обърна към хората с думите: "Приканваме да дадете от себе си това, което бихте искали или вярвате, че може да помогне. Защото ние вярваме, че има смисъл да се събираме с музика, с изкуство, за да бъдем заедно и да побеждаваме…".

Тя изпълни любими джаз парчета, някои от които бяха с нов аранжимент на Мирослав Турийски. Чухме „That’s Not The Shape Of My Heart” на Стинг, песен посветена на танцовата легенда Пина, една от най-красивите бразилски песни “Dindi” на Жобим и други.  

120 деца в България всяка година се раждат с аномалия на устната и/или небцето. Държавата осигурява само оперативното лечение, което е крайно недостатъчно. За да бъдат пълноценно и ефикасно лекувани, децата трябва да работят и със специалисти по хранене, ортодонт, логопед, психолог.

Вече 20 години Асоциацията на пациентите с лицеви аномалии – АЛА дофинансира лечението на децата, защото всяко дете заслужава да получи възможност да бъде разбирано и приемано в обществото.

Асоциацията изказва дълбока благодарност на всички, които закупиха картини и предмети в името на това всяко дете, родено с малформация да бъде лекувано по най-пълноценния начин. Събраните средства ще бъдат вложени за лечението на децата с лицеви аномалии. 

Интервю с Мирослава Кацарова преди началото на второто издание на Plovdiv Jazz Fest може да видите ТУК.

За автора

Вашият коментар