Ученици в Пловдив се вдигат на протест за убито 6-год. дете

Ученици от няколко училища в Пловдив организират подписка в подкрепа на семейството на загиналото на 14-ти април 6-годишно дете – Петьо Гевечанов от Панагюрище.

Младежите от хуманитарната гимназия Св.Св. "Кирил и Методий" апелират чрез mediacafe.bg към всички свои съученици да се съберат утре 21.04, вторник в 19:00 часа на площад "Съединение". Там те ще могат да сложат подписа си за искане на строги наказания на убиеца на Петър – Цветан Пъков, който прегази детето с аудито си "Q7", докато то е карало велосипед в родния си град.

В момента съдът предвижда от 2 до 6 години лишаване от свобода за убиеца. Родителите на малкия Петьо настояват за по-строги санкции от поне 10 годишна присъда и доживотна забрана за шофиране на 44-годшиния бизнесмен, за когото това е поредният престъпен акт на пътя. Учениците, сред които е и лелята на убитото дете Донна Колибанекова смятат, че подписката ще има голяма тежест в съда и ще направят всичко възможно тя да обиколи повечето големи училища в града под тепетата.

Учениците от Св.Св. "Кирил и Методий" споделиха, че имат официално разрешение от община Пловдив за провеждане на подписката, но не предприемат други протестни действия на същия ден. С протеста се цели спирането на несправедливото законодателство в страната ни. 

Протестът в София е днес.

Ето и какво написаха роднините на убитото момче днес в страницата за протеста:

"Поредният инцидент с убито дете на пътя не заинтригува по никакъв начин държавата. Наказания за убийците – няма. Има само цветя и кръв по пешеходните пътеки, на които са убити децата. Заради нечия немарливост, днес поредното българско семейство ще се учи да живее без детенцето си… как се живее, когато знаеш, че детето ти е някъде на метри под земята, а убиецът му диша, живее и се храни спокойно…?

Къде е държавата? Къде са институциите, полицията…

Защо никой навреме не взе книжката на бизнесмена с 20 провинения? Защото има пари и скъпа кола ли? Защо другият убиец все още се качва в автомобил, когато трябва да е в затвора? Защо няма скапани закони, които да пазят НАШИТЕ деца?

На чия съвест ще лежи поредната смърт на невинно дете? На убиеца или на онези, които са му помогнали през годините да продължи да кара и да гази?

България. Страната, в която да си родител е страшно, а да си дете е опасно. България. Същата страна, в която изпращаш детето си на училище, а след няколко часа ти звънят да ти кажат, че е блъснато на улицата от пиян шофьор. България… там, където всяко „чао” с детето ви може да е последно „сбогом”.

Пазете децата си. Друг няма да ги опази."

Вашият коментар