В навечерието на Независимостта – Асеновград с нов паметник на Христо Ботев (СНИМКИ)

Ден преди българската държава да навърши своите 107 години Независимост Асеновград може да се гордее с чисто новия си бюст-паметник на поета-революционер Христо Ботев. Един паметник, който се роди от напълно чистата българска инициативност на гражданите. Зад идеята не стояха нито политици, мотивирани от предстоящите избори, нито хора, търсещи евтин популизъм и лични облаги. 

Асеновградчани почувстваха, че имат нужда от един такъв паметник, не за да се тупат в гърдите, не за да се величаят, а просто защото трябва да го има. Да им спомня, да предизвиква чувства и да гледа строго, величава и тъжно, така както само поета-революционер може да гледа. 

Паметникът бе тържествено открит от кмета на община Асеновград Емил Караиванов, както и от председателя на инициативния комитет, главен виновник за бюста, „Без Ботев няма България” – Атанас Кендерлиев. Отслужен бе и водосвет от наместника на Асеновградската духовна околия. 

Скулптор на бюста-паметник е Христо Венев. Изсеченият текст под Ботевия лик са известните думи на поета-революционер:

„Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.”

Звучи някак съзвучно с днешния ден на Независимост. Независимост, която да струва собствената ти глава, но пък независимост. Дали сме готови да (се) жертваме за нея, ще намерим отговора единствено като се вгледаме в себе си и в погледа на Ботев, там, в градината до ОУ „Христо Ботев” в Асеновград.

Същевременно група родолюбиви пловдивчани изрисуваха огромен стих на Христо Ботев на голям пловдивски булевард. „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!” пише на Коматевския възел. Дали ще подминаваме думите и по какъв начин ще ги приемаме и какво ще следва от това е наша си, лична борба.

Повече за огромния графит в Пловдив може да видите ТУК.

Вашият коментар