За седма година пловдивчани предават смет за нова книга

През 2018-та градът на тепетата отчита най-голямо количество събрани отпадъци за рециклиране

Лесно можем да се запитаме: „Кой е най-големият проблем на Земята“, но не толкова лесно можем да си отговорим. Дали са войните между отделните държави? Дали са разделенията по религиозни, етнически и сексуални причини? Дали са бедността на едни и охолството на други? Всеки от изброените отговори е верен, но ако трябва да изберем точно сега, точно днес, то бихме казали, че планетата страда най-много от замърсяване. От безхаберието, с което я третираме. От тоталното, несъмнено и непреувеличено потъпкване на ресурсите ѝ. Данните на учени, изследователи и еколози са плашещи.

Те показват жестоката истина, че всеки ден от сушаща и чрез вливащите се реки в Черно море навлизат 3 тона пластмаса. Според изследвания на Green Peace в световния океан всяка година попадат между 4,8 и 12,7 милиона тона пластмасови отпадъци.

Фактите вече са налице и дори най-оптимистичните личности не могат да ги отрекат. Акциите за опазване и почистване на околната среда стават все по-глобални, докато все още имаме време да оправим щетите. България е малка страна, но не отстъпва на останалите в устрема си към подобряване.

Една от най-активните инициативи, привличаща все повече поддръжници, е „Книги за смет“, която за първи път се появява в столицата през 2013 година, благодарение на издателство „Smart Books“ и Фондация „Credo Bonum“. В следващите години се присъединяват и градовете Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен. Идеята е ясна – рециклиране на използваната в домакинството пластмаса с цел повторната ѝ употреба, вместо да бъде изхвърлена сред природата.

Всеки желаещ може да донесе опаковки от храни, напитки, пластмасови чаши, чинии, прибори, тарелки, туби от козметика и санитарни продукти, играчки, капачки, найлонови торбички, стреч и опаковъчно фолио и други. Важното е да са почистени, изпразнени, откъм съдържание, и смачкани, за да заемат по-малко място. За сметка на това, няма да се приемат блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди, авточасти.

За всеки килограм пластмаса участниците ще получават талон за една хартиена или две електронни книги, които могат да бъдат изтеглени от сайта на „Книги за смет“. За да могат повече хора да се включат в кампанията, всеки участник ще получи максимум два талона за книги и един талон за отстъпка на продукти независимо от предаденото количество пластмаса.

Забележително постижение е, че от началото на кампанията, през 2013-та, до сега за рециклиране са предадени над 55 тона отпадъци, като през 2018-та Пловдив отчита най-добър резултат. Това доказва, че пловдивчани са не само отговорни, но и искат да научат децата си на уважение към заобикалящия ги свят. Отделно каузата подкрепя и четенето, като е насочена към най-малките и техните литературни предпочитания.

„Идеята на кампанията „Книги за смет“ е да научим повече хора, основно децата, да рециклират и да пазят природата. За седем години сме постигнали дори резултати. Личният пример на родителите също е незаменим и се надяваме да успеем да рециклираме повече заедно. , споделят организаторите.

Тази година към кампанията се присъединява верига Кауфланд България, която предоставя част от средствата за отпечатването на книгите, както и парковото си пространство в пет града за провеждането ѝ. Тя ще се осъществи на 11-ти и 12-ти май от 10:00 до 13:00 часа в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Велико Търново. В Пловдив отпадъци ще се събират и на площад „Централен“ пред Общината.

Да пазим околната среда не е събитие за един ден. Необходими са постоянни усилия, но дори един ден може да доведе до промяна. Нека промяната сме ние!

За автора

Вашият коментар