Ива Митева е новият Председател на парламента (ОБНОВЕНА)

Първото заседание на новото 45-то Народно събрание започна днес в сградата на едноименния площад „Народно събрание“ в столицата.

Новоизбраните депутати положиха традиционната клетва в присъствието на президента Румен Радев, а Мика Зайкова от ИТН, която е и най-възрастният народен представител в новия парламент, откри с прочувствена реч първото заседание, обръщайки се към новите народни избранници с посланието да не забравят кой и за какво ги е изпратил тук.

Заседанието продължи с искане от групата на ИТН за дистанционно полагане на клетва от депутатите, които не могат, поради заболяване от коронавирус, да присъстват в сградата на Народното дъбрание. Така за първи път в историята на българския парламентаризъм бяха положени две клетви, едната от които дистанционно, чрез използване на видео връзка.

Президентът на България Румен Радев се обърна към новите народни избранници с това, че те могат да запишат имената си в историята, а липсата на опит е възможност за истинска промяна. Радев заяви, че е време историческият срив в доверието към Народното събрание да бъде преустановен, а порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внася от група депутати и ключови закони да се изменят тихомълком, да останат в миналото.

Президенът призова депутатите да запазят достойноството си, като не позволяват никой да се държи с тях, като към крепостни, разменяйки ги, продавайки ги и преотдавайки ги на други политически формации. Според него, сред първите стъпки на новото Народно събрание трябва да бъде незабавната промяна в изборния кодекс и демонтаж на управленския модел, обслужващ задкулисието. Румен Радев припомни на депутатите, че безпринципна коалиция на политическите формации ще остави народа в опозиция.

Преди броени минути стана ясно, че правителството на България е внесло в деловодството на Народното събрание писмено своята колективна оставка, което предизвика гнева на повечето политически партии в залата, които реагираха на новината, като проява на неуважение към парламентаризма.

Десислава Атанасова от коалиция „ГЕРБ-СДС“ взе първа думата след словото на президента, като заяви, че тяхната коалиция е спечелила изборите и признак на добро възпитание би било останалите политически формации в Народното събрание да ги поздравят за това. Атанасова заяви, че „ГЕРБ-СДС“ ще предложат вариант за правителство и призова от ИТН да нарушат мълчанието, като така зрителите на шоуто да научат нещо повече от обичайните подвиквания и заклинания, запознавайки се с тяхната управленска програма. Тя продължи с това, че никой не бива да си мисли, че може да изолира и неглижира гласовете на близо една четвърт от гласовете на българите, а ако това се случи, то той ще плати висока политическа цена.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ заяви, че имаме парламент, който е различен от всички предишни, защото е закъснял с 6 месеца, заради вкопчването във власта на досегашното правителство, отказващо предсрочни избори след масовите протести през лятото на 2020 година. Йораднов каза, че няма нужда всички да се лъжат, че този парламент ще изкара пълен 4-годишен мандат, но колкото и да изкара, неговата първа и основна задача трябва да бъде промяна в избирателния кодекс, която да позволи на всички българи по света да могат да упражняват свободно правото си на глас. Той поиска ЦИК да бъде разпусната и да бъде избрана нова централна избирателна комисия, а от ИТН още днес ще внесат готови промени в избирателния кодекс, както и такива, с които да бъде променен законът за политическите партии, като субсидията за същите да стане 1 лев.

Корнелия Нинова от БСП заяви, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ, както и че нямат да влязат в безпринципна голяма коалиция, както не са го направили и в последните години. Социалистите биха подкрепили правителство на „Има такъв народ“ в политиките му за разграждане на настоящия модел на управление. Нинова заяви, че ако такова не бъде съставено и им бъде връчен мандат, тогава от партията ще решат какво да правят. БСП искат мораториум на бъдещи назначения и сделки, които правителството в оставка би направило до съставянето на нов кабинет.

Мустафа Карадайъ от ДПС заяви, че от движението биха подкрепили правителство на трите нови политически сили в парламента при определени условия, но не се притесняват и от провеждането на предсрочни парламентарни избори. Той заяви, че страната има нужда от широко съгласие, а не от правителство на определени политически сили. Според него е време за решителни промени и намиране на най-прекия път за постигане на успех и възстановяване на демокрацията и нормалността в политиката.

Христо Иванов от „Демократична България“ заяви, че мястото на българския парламент е в тази сграда на Народното събрание, а не в бившия Партиен дом, приемайки че днешното заседание в същата е един добър знак. Според Иванов първият приоритет на новия парламент трябва да бъде възстановяването на държавността, промяна в изборния кодекс, предприемането на радикални реформи в държавната администрация, както и реформа в съдебната система. Той заяви, че проблемите на българската държавност имат много по-дълбоки корени от настоящото управление на страната, въпреки че правителството на Бойко Борисов е било най-грозната проява на същите, демонстрирало управлението като лична бащиния и договорки с неформални кръгове. Иванов каза, че от „Демократична България“ ще работят за закриването на специализираната прокуратура и ликвидирането на КПКОНПИ в настоящия й модел. От „Демократична България“ не се страхуват от предсрочни избори, но считат, че трябва да опитат в рамките на 45-то народно събрание да направят каквото е възможно.

Мая Манолова от „Изправи се БГ! Мутри вън!“ заяви, че първата цел на новото народно събрание трябва да бъде изваждането на мутрите от управлението на страната. Манолова потвърди, че коалиция с ГЕРБ и статуквото е невъзможно, а желанието на формацията е да се извърши пълна ревизия на настоящото корумпирано управление, като се покажат на хората всички мръсни тайни на властта и виновните да бъдат изправени пред правосъдието. От „Изправи се БГ! Мутри вън!“ ще работят за смяна на настоящия и избор на нов главен прокурор, както и за промяна в управлението на регулаторите. Сред ключовите теми ще бъде и незабавна промяна в изборния кодекс, който, при евентуални предсрочни избори, да даде възможност за провеждането на нормални избори. Мая Манолова настоя, че повече не бива да се допуска в бъдеще да има мутренско управление.

ГЕРБ предложиха избора на Председател на Народното събрание да се гласува със ставане от място и поименно. Татяна Дончева възрази на предложението, а Тома Биков застъпи тезата, че предложението не е самоцел, като по този начин искат да разберат какво е новото парламентарно мнозинство. Отново Дончева реагира по повод изказването на Биков, че е ясно какво ще бъде мнозинството, а именно на промяната. Тя призова да не се губи време. Предложението беше подложено на гласуване, като от 232 гласували „за“ бяха 74, а против 158 народни представители.

ГЕРБ направиха първото предложение за избор на Председател на 45-то Народно събрание, а техният избор е Цвета Караянчева. От „Има такъв народ“ предложиха за председател Ива Рупчева.

В подкрепа на предложението Ива Митева да бъде новия Председател на парламента гласуваха 163 народни представители, против нямаше, въздържаха се 75 депутати.

В подкрепа на номинацията на Цвета Караянчева гласуваха 75 депутати, а против бяха 162 души.

Новият председател на 45-то Народно събрание е Ива Митева от „Има такъв народ“!

За автора

Вашият коментар