Изложба #БезОтпадъци се завръща в Пловдив в подкрепа на кампанията Искам да съм полезен. Рециклирай ме!

Въпроси, свързани с темата за общата ни отговорност да живеем в чисти и красиви градове, разказват таблата на пътуващата изложба, която стартира през месец май от Пловдив и обиколи няколко български града за да се завърне отново под тепетата в края на годината.

Експозицията от интерактивни модули бе гост на всички градове част от програмата “_Място България“, като таблата  гостуваха в рамките на 2 седмици във всеки един град – Варна, Силистра, Шумен и Добрич. Изложбата е част от дългосрочната програма на “БГ Бъди активен“ – “_Място България”, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола и подкрепя кампанията “Искам да съм полезен. Рециклирай ме!, която тече в момента в партньорските по програмата градове.

Сега изложбените табла се завръщат в Пловдив и ще могат да бъдат разгледани в рамките на 1 месец на ниво 2 в Plovdiv Plaza Мол. Визуалният разказ е плод на съвместната работа на сдружение “БГ Бъди активен“ с дизайнерите от графично студио ПУНКТ. Общо 16 са визиите, които по интересен начин насочват вниманието на обществото върху намаляването на отпадъците, рециклирането и грижата за общите пространства.

“Целият ни екип силно вярва и по всякакъв начин се опитва да предаде посланието, че има смисъл да правим малки стъпки, с които да постигнем промяна и да живеем в по-чист и по-красив град. Разделното събиране и рециклиране на отпадъците е пример за едно от многото “малки” неща, които можем да правим всеки ден, за да постигнем промяна в заобикалящата ни среда”, казва Румяна Киризиева от БГ Бъди активен “ Радваме се, че намерихме съмишленици в лицето на Plovdiv Plaza и че приеха да бъдат домакин на изложбата и по този начин да помогнат нашето послание да достигне до толкова много хора, посетители на мола.”

Откриването ще бъде на 12 ноември, като освен тях на нивото ще бъде инсталирано и отворено пространство с кът за отдих и почивка с инсталация за рециклиране . По територията на целия МОЛ ще бъдат поставени цветни жълти кошчета за разделно събиране на опаковките, в които всеки посетител може да остави своя принос за кампанията “Искам да съм полезен”. Вниманието на пловдивчани ще бъде насочено и към наболелия казус със замърсяването с цигарени угарки, като на място ще бъде разположен и провокативен социален експеримент – огромни фасове от цигари,  за да ни напомнят, че дори малкият отпадък е всъщност голям проблем.

Посланик на нуждата от рециклиране по време на изложбата ще бъде веселият герой на _Място България – Бутилчо, който е и лицето на кампанията “Искам да съм полезен. Рециклирай ме!” през 2020-та.

През 2019-та заедно успяхме да сбъднем неговата мечта за Пловдив #БезОтпадъци и да съберем 69% повече пластмаса за рециклиране, в замяна на което да подарим на града 20 креативни места за сядане”, казва Гергана Ангелова от БГ Бъди активен – “През тази година Пловдив отново е част от част от кампанията “Искам да съм полезен. Рециклирай ме!”. Като през тази година в замяна на събраната пластмаса, ще подарим на пловдивчани реновиране на публично пространство в центъра на града”.   В инсталацията за рециклиране всеки може да даде своя принос за кампанията на ниво Пловдив, като отговори на въпрос и пусне своята опаковка от питие в машината.

 Научете повече за кампанията  “Искам да съм полезен. Рециклирай ме!” през 2020: https://thespot.bgbeactive.org/iskam-da-sam-2/

 Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола. 

thespot.bgbeactive.org

Facebook – Място България

Вашият коментар