Над 600 събития за Световния ден на околната среда

През Зелената седмица, която е от 1 до 6 юни по случай Световния ден на околната среда Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ) организира и ще се включи в редица събития, с които цели да привлече към празника всички възрастови групи – от най-малките деца и техните родители, до ученици, студенти и заинтересовани страни в управлението и опазването на околната среда.

Старт на кампанията ще даде премиерата на виртуална изложба на детски рисунки „В хармония с природата“ в Деня на детето. Това е четвърта изложба, която екоинспекцията представя тази година за отбелязване празниците от екологичния календар. В нея са селектираните част от 1 565 детски творби на деца от 147 учебни заведения в 65 населени места от страната. Всички, желаещи да се потопят в пъстрия и разнообразен свят на детското въображение, могат да го направят чрез официалните страници на организаторите и YouTube-канала на общинския институт.


На 2 юни ще се проведе открит урок пред третокласниците от екоклуб „Спасителите на Земята“ към ОУ „Антим I“ на тема „Възстановяване на биоразнообразието в градовете – съвети за по-зелен град“. Експерти са подготвили любопитна презентация, която ще изнесат пред младите природозащитници, както и забавни образователни игри.

На 3 юни експерти на екоинспекцията ще се включат в събитие, организирано от добър партньор на институцията от неправителствения сектор – Сдружение „БГ Бъди активен“. Кръглата маса на тема „Споделена отговорност за устойчиви градове – добри практики, предизвикателства и визия“ е посветена на опазването и облагородяването на градска среда чрез успешно сътрудничество между граждани, институции и бизнес.


В навечерието на празника, на 4 юни се организира семинар на тема „Възстановяване на екосистемите в условия на климатични промени“. Идеята на форума е да бъде демонстрирано пред студенти и докторанти, следващи специалности в сферата на екологията и гимназисти от горните курсове, че науката, управлението и бизнеса вървят ръка за ръка в търсенето на решения за едновременно запазване на околната среда и добро качество на живот на хората. Водещи лектори от държавната администрация, научните среди и бизнеса ще представят на младите участници своята работа и ще провокират дискусия сред тях.


През годините Световният ден на околната среда, 5 юни, се превърна в една от най-мащабните кампании, посветени на опазването на природата и в международна платформа за вдъхновение и промяна на световно ниво. Всяка година празникът се провежда с тема, която фокусира общественото внимание върху остър и належащ проблем, свързан с околната среда. През 2021 година темата е „Възстановяване на екосистемите“. Тя ще отбележи и официалното стартиране на Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите 2021 – 2030. Връщането на деградиралите екосистеми към живот – например чрез засаждане на дървета, почистване на речните брегове или просто предоставяне на пространство на природата за възстановяване – увеличава техните ползи за обществото и биологичното разнообразие. Екосистемите са сложни и разнообразни, а тяхното съживяване се нуждае от внимателно планиране и прилагане на конкретни мерки и политики.

За автора

Вашият коментар