Покриват разходите за електричество на културните институти в Пловдив

„Изключително съм удовлетворен, че пловдивските културни институти, без изключения, успяха да подготвят надлежно проектните си предложения и да спечелят финансиране  по обявения от Национален фонд „Култура“ конкурс по програма „Едногодишна целева субсидия за подпомагане на дейността на държавни, общински и регионални институти за създаване, съхраняване и разпространение на произведения на изкуството и културата, както и за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство“. Щастлив съм, че доброто взаимодействие между експертите от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив и колегите от 4-те пловдивски музея, ГХГ, НБ „Иван Вазов“, ОИ „Старинен Пловдив“ и ансамбъл „Тракия“ даде очаквания резултат. Заедно наистина сме по-силни! Сигурен съм, че с общи сили ще продължим да търсим и намираме начини и механизми за подпомагане на тяхната дейност, особено в тези трудни условия“, така коментира заместник-кметът Пламен Панов новината за одобрените проекти, в резултат на които на държавни, общински и регионални културни институти ще бъдат компенсирани увеличените разходи за електрическа енергия.  

Чрез настоящата програма се цели възстановяване на тази част от разходите за електрическа енергия, които се дължат на утвърдените нови цени на електрическа енергия в рамките на 2021 г. и предоставяне на финансово подпомагане на културните институти за осъществяване на законоопределените им функции. Програмата осигурява компенсиране на част от вече платените разходи за електрическа енергия на организацията за месеците юли, август, септември, октомври и ноември 2021 г., като не се изисква процент на собствено финансиране.

Веднага след обявяването на конкурса, експертите от отдела на общината изпратиха информацията до заинтересованите и оказаха методическа помощ, там където бе необходимо. Пловдивските културни институти подготвиха успешно своите проекти и така всички, без изключение, ще се възползват от програмата. От нея ще бъдат финансирани и Държавна опера Пловдив, Драматичен театър Пловдив и Държавен куклен театър, които също са одобрени в тази сесия.

Ето и резултатите от сесията, обявени на сайта на НФ „Култура“ за Пловдив:

За автора

Вашият коментар