18 000 ще стартират безплатно обучение

Малко над 18 000 граждани ще получат шанс да стартират безплатното обучение, за което предварително са кандидатствали миналата година. Заради големия наплив от желаещи да получат ваучери по евросхемата "Аз мога повече", бюджетът ѝ скоро бе актуализиран с близо 8 милиона лева.

Ваучерите, отпуснати от Агенцията по Заетостта, ще позволяват на бъдещите курсисти да подобрят уменията им в различни области като владеенето на чужд език и тяхната професионална и дигиталната компетентност.

От старта на програмата до сега близо 100 000 души са получили ваучери, а 53 000 още чакат. От тях само 18 000 в крайна сметка ще получат ваучери с последната актуализация на бюджета на схемата.

Не се предвижда отваряне на нова сесия за прием на документи – ваучерите ще бъдат раздадени на лицата, които вече са подали заявления и са одобрени за включване в курсове. Одобрените да се обучават по конкретна специалност се разрешава да променят обучението си ако те имат обективна причина за това (например – в посоченото от тях  място, такова обучение не се провежда). В такъв случай те трябва да попълнят декларация за промяна на обстоятелствата и да посочат новия си избор.

За одобрените, след като получат уведомлението си е необходимо да изберат доставчик на обучение по програмата „Аз мога повече“. За да премине обучението добре е важно да се избере доставчик с традиции и опит в подобни курсове. А такива са организациите с традиции в работата си с Бюрата по труда, Агенцията по заетостта, работодатели и бизнес.

Пълен списък с доставчиците на обучение за град Пловдив може да намерите на сайта на Агенцията по Заетостта. както можете да намерите и на http://www.naukaiznanie.com/

За автора

Вашият коментар