Днес става ясно дали Пловдив ще бъде Европейска столица на културата (СНИМКИ)

"Пловдичани, стискайте палци", това призоваха 10-мата представители от града под тепетата, които вчера защитиха успешно кандидатурата на града пред Европа за столица на културата. Кметът на града Иван Тотев и зам.-кметът Стоянов поведоха презентационния екип, в които влизат членовете на „Пловдив 2019“ – Геника Байчева, Радостина Георгиева, Стефка Цанева, Валери Кьорлински, както и юристът Марта Божикова, икономистът Георги Стоев от Industry Watch, издателят Манол Пейков и архитектът Любо Георгиев.

Днес, рамо до рамо на финалната фаза на конкурса ще застанат градовете Пловдив, Велико Търново, София и Варна.

Според експерти заради отличната програма, заложена в апликационната форма, Пловдив има всички шансове да се окичи с престижната титла. 

Градът, избран за Европейска столица на културата ще има възможност да получи евентуално и 1,5 млн. евро – наградата "Мелина Меркюри".

Надпреварата за Европейска столица на културата се организира от Европейската комисия и всяка година се избират два града от различни държави. За 2019 г. градовете ще бъдат излъчени от България и Италия.

Официално, кой български град ще представя страната ни ще стане ясно в 17:30 часа, а екип на mediacafe.bg ще ви направи съпричастни на пресконференцията от София.

(снимки: Пловдив2019)

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Вашият коментар