Елизабет Хауг от Норвегия: Предприемачеството трябва да се учи още от градината (ВИДЕО и СНИМКИ)

Kръгла маса за възможностите за развитие на младежкото предприемачество се проведе на 5 май в Дома на културата „Борис Христов”. На срещата бе представен новият Младежки център в града под тепетата пред младежки организации и НПО-та от ръководителят на проекта Нели Милкова. Той в момента се строи в близост до спортните съоражения на Гребния канал. Срещата бе водена от кмета на район Централен Георги Титюков и Вера Кирилова от Национален алианс за работа с доброволци (НАРД), а гости бяха Елизабет Хауг от Норвегия и Георги Стоев от Industry Watch.

Младежкият център може да е едно прекрасно място за младите хора, които искат да обменят опит и да се срещат със свои връстници. Всички те се обединиха, че в Пловдив такова място липсва и ще е прекрасно, ако се даде изява на повече младежки организации да се събират там и да развиват заедно своите дейности. Повечето младежи се включиха с идеи, които партньорите на проекта от НАРД споделиха с всички присъстващи. 

Представени бяха и няколко добри практики за младежко предприемачество. Най-интересната сред тях бе практиката в Норвегия, презентирана от Елизабет Хауг:

"Когато говорите за предприемачество е много е важно да, той да започне да се преподава поне от училищата. Но не само това. Важно е и да се практикува. Затова забравете теориите, а правете бизнес", сподели експертът пред камерата на Mediacafe.

"Важно е да знаете, че предприемачеството е за всеки, а не само за отделни групи. Ще видите как в училище децата ви ще бъдат по-амбицирани и мотивирани и бързо някои от тях ще изкочат пред другите, ако им обръщате повече внимание", добави тя, обръщайки се към директорите на няколко училища в залата. 

Вижте какво още каза Хауг пред камерата на Медиакафе:

Георги Стоев подкрепи представителката от Норвегия с факти, че България трябва да поеме по този път и да започне модерно обучение още от ученическите години на децата. Той разказа за добрата практика, която реализира в Икономическа библиотека Пловдив, обучаваща 50 тийнеджъдъри от различни училища в Пловдив вече няколко месеца, които се учат безплатно на икономика по нови методи. 

Участниците в срещата дискутираха ролята на държавата и общината в неправителствения сектор. Те трябва да предоставят правилата и условията и да премахват пречките, за да могат младите хора в обществото да бъдат по-креативни и по-иновативни, и така – полезни на себе си, и на същото това общество.

Първият обмен на млади хора между България и Норвегия в Младежкия център се очаква да се осъществи още през есента.

Вашият коментар