Феърплей инициативата „The Ball” минава през Пловдив

Инициативата „The Ball”(Топката) е футболният еквивалент на олимпийския огън и пътува също като него през множество страни като символ на играта, която обединява хората по света

Българският партньор на инициативата е София Филм Фест, който през март показа избрани футболни филми, за да запознае аудиторията с проекта и неговите каузи

Нейни посланици са редица известни личности, измежду които и треньорът на ФК Ливърпул – Юрген Клоп

Гостуването на Топката в България ще мине и през Пловдив. На 6 и 7 май The Ball ще обиколи ключови забележителности из града – Европейска столица на културата 2019 – ще погледне отвисоко през тепето с паметника на Альоша, ще премине през емблематичната сграда на Кино Космос, Тютюневия град и квартала на творческите индустрии – Капана, ще стигне до река Марица и о.Адата и ще се включи в едно динамично събитие в кв. Столипиново.

The Ball носи посланието „Една топка, един свят” и насърчава инициативи, които утвърждават европейските ценности, подпомагат ощетени общности, образоват и дават достъп до култура и спорт на деца и младежи, хора с ограничени ресурси и възможности, бежанци, представители на групи, жертви на расизъм, стигматизация, омраза.

Неправителствената организация Spirit of Football  организира и провежда инициативата от 2002 г. като през 2018 г. пътешествието започва от Лондон и минава през Европа, Балканите, Близкия изток и завършва при откриващата церемония на Световното първенство в Русия.Държавите, през които ще мине The Ball са: Англия, Белгия, Германия, Австрия, Хърватия,  Босна и Херцеговина,  Сърбия, България, Косово,  Гърция, Турция, Йордания, Ливан, Турция, Грузия и Русия.

За автора

Вашият коментар