Пловдивският шоколад направен с любов, за да дарява любов (ВИДЕО и СНИМКИ)

Casa Kakau е от онези истории, които превръщат препядствията на живота в трамплин

Трамплин на себеизграждане, на доказване, че няма невъзможни неща и целеустременост да направим света около нас малко по-приятен и по-сладък

Историята на вълшебния шоколад Casa Kakau започва от момент, в който Ивелина и Иван разбират, че детето им има хранителна алергия и не може да консумира прясно мляко, двете неща, които обичат най-много малките палавниците. Двамата родители обаче скоро разбират, че общата им страст може да бъде решение за излизане от проблема, решение свързано с желание, мотивация, концентрация обвързана с истинска промяна в начина на живот. И го правят – с едногодишно целенасочено проучване за пазара на шоколада, а само след няколко опита в домашни условия вече държат в ръцете си своето ново изделие. Трудностите продължават, защото у нас не се срещат лесно качествени суровини. 

Поредното препятствие обаче ги отвежда много далеч в Еквадор, където двамата откриват ферми и производители на качествени какаови зърна, като те са директен вносител. 

"Знаете ли, човек когато се изправи пред по-голяма трудност се мотивира повече и преоткрива неща в себе си, които не е подозирал, че притежава. Не само в начина, по-който работи, но и в това как живее", разкрива пред нас още с първите си думи Иван Илчев. 

"Предизвикателствата правят живота по-шарен, дават ни повече енергия и повече сили. А когато направихме  първия си шоколад видяхме радостта в детските очи, което мен ме движи всеки ден", споделя Ивелина.  

За две години се развиват до толкова, че вече произвеждат 8 вида шоколади, чай и какоова напитка, та даже и бира от какао. Тази година те получиха златен медал на международно ниво на изложението "Inter Food and Drink" за най-чист шоколад, който е направен само от две съставки – какаово зърно и нерафинирана сурова колумбийска тръстикова захар. Това са съставките, които трябва да фигурират в един тъмен шоколад. 

"Но освен тези съставки, ние слагаме и голяма доза от нашата любов",

допълва Иван. 

Голямото признание за труда им идва и от големия английски таблоид "Independent", който ги поставя на в топ 10 на най-добрите дестинации за шоколад в цял свят. 

Личният фаворит на Иван от шоколадите им е този с какаовите зърна. За Ивелина пък всеки един продукт си има своя история и създаден след дадено събитие, което ги прави специални. 

"Аз харесвам много шоколада с червената боровинка, която за мое удоволствие получи международно признание. Също така и шоколада с розов пипер и сушен ананас – една доста различна комбинация за нас. Но и няма да скрия и вечната комбинация черен шоколад с портокал", усмихнато допълва Ивелина. 

"Аз пък обичам да се връщам към първия шоколад, който направихме, защото това е самото начало и никога не бива да забравя откъде е тръгнал и да се види надграждането на вкусовете, откъдето сме тръгнали", казва Иван.

Чуйте целият разказа на Ивелина и Иван Илчева за Casa Kakau пред камерата на mediacafe.bg:

Иван Илчев е от Пловдив. Завършил е Руската гимназия и след това се впуснал в трупане на знания и опит по света. Учил в университетите на Утрехт и Сиатъл, продължил и в Алма Матер в София. Завършил маркетинг и в крайна сметка се завърнал в родния си град и за осем години създал отдела за маркетинг и реклама на най-големия производител на велосипеди и детски колички в страната.

Ивалина Илчева е родена в Плевен. Завършила в Руската гимназия в Пловдив. Има впечатляваща визитка на политолог и маркетолог от Пловдивския университет, след това е учила в Сиатъл и Софийския университет заедно с Иван. Тя развива и собствен бизнес в областта на дигиталния дизайн.

Семейство Илчеви имат две деца и от година реализират една своя обща мечта – за собствен бизнес в производството на шоколад.

Фотограф: Димитър ЯКОВ

За автора

Вашият коментар