Граждани алармираха за беззаконие на строежа на Зоологическата градина в Пловдив (СНИМКИ)

Дейностите в зоологическата градина са незаконни, категорични са протестиращите пловдивчани 

На официална пресконференция вчера граждани и активисти изразиха безпокойството си около всичко, коeто се случва на строежа на новата Зоологическа градина в Пловдив. Хората споделиха, че всичко, което се случва около терена е в разрез със закона. Нарушенията са свързани главно с назначената строителна фирма "Запрянови 03", както и с изсичането на дървета, без да има екологична оценка за това, заяви Васил Къдринов от сдружение ‘’Гео’’.

Разрешението за строежа на зоологическата градина не е влязло в сила, но работата въпреки това се върши, сподели Георги Сербезов от сдружение ‘’Граждански контрол- защита на животните’’.

"Повече от три седмици на мястото няма информационна табела, всичко е разградено и може да се влезе без проблем, така че според нас това не е строителен обект, в който няма никакъв контрол да не говорим за мерки за безопасност и т.н.", пък сподели Лилия Тамамджиева. Тя даде оценка, че зелените площи до Гребната база вече са изсечени повече от 200 дървета, като е трудно да се прецени точният им брой, защото много от дънерите са изкоренени". 

Изсичането на дървета в парка се осъществява от служители на ОП "Градини и паркове" на основание протоколи за санитарна сеч и заповеди, подписани от кмета на район "Западен" Димитър Колев. Според екоактивистите незаконосъобразно е по този проект да изпълнява дейности общинско предприятие, при положение, че Община Пловдив заплаща за изпълнението на проекта на "Запрянови 03", които са го спечелили срещу 4,9 милиона лева. По този начин се действаше и на ремонтните дейности на "Цар Симеоновата градина", като същата фирма извършваме въпросните дейности", каза Георги Сербезов.

"Внесли сме сигнал в прокуратурата от името на Десислава Желязкова (бивш кмет на район "Западен", б.а.) с искане да се провери законосъобразността на проведените процедури по възлагане на строителството", съобщи от своя страна адвокат Атанас Петров. Той уточни, че фирмата изпълнител е избрана чрез пряко договаряне, след като при първата процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) същата компания не е била допусната като неотговаряща на условията.

"Това е незаконно, ЗОП не позволява такъв вариант", категоричен е адвокатът. По думите му договорът за строителство между Община Пловдив и фирма "Запрянови 03" е сключен шест месеца преди да има одобрен технически проект и количествено-стойностна сметка. 

Съществува и петиция против незаконната сеч на дърветата, в която са се включили над 3000 пловдивчани само за последните 3 седмици и тя ще бъде представена пред Общинския съвет, както и на евродепутата Моника Маковей, допълни Къдринов.  

(Снимка от инцидента с арх. Петя Владимирова в дъното облечена в бели дрехи)

Брифингът бе продиктуван след скандал със строителен работник на мястото в сряда сутринта, където на архитект Петя Владимирова й е било попречено да снима строежа. Работникът си е изкарал медицинско, а същото е направила и протестиращата, която поради тази причина не присъстваше на самата пресконференция. 

Вашият коментар