Гръкът блъснал Кари се размина с 5 хил. лева. Хората се вдигат на протест!

Административното наказание на гръцкия студент предизвика масово недоволство сред хората. Във facebook се организира протест, който е насрочен за 12 октомври от 11 часа пред сградата на Пловдивския окръжен съд.

Пловдивският окръжен съд отмени условната присъда на гръцкия студент Христос Боскос. През месец май миналата година той прегази 16-годишната Катерина Матеева на спирка преди моста на "Герджика" в Пловдив.

Гръкът се размина само с глоба от 5 хиляди лева и  лишаване от правото да управлява моторно-превозно средство за срок от 3 години, съобщиха от пресцентъра на съда.  

На 19 май м.г. 23-годишният грък предизвика тежка катастрофа в града под тепетата. Той шофирал спортния си "Нисан" с 98 км/час, минал на червен светофар на кръстовище, ударил се със завиващ наляво "Мерцедес" и помел стоящата на автобусната спирка деветокласничка от ЕГ "Иван Вазов" Катерина Матеева. Тя получи тежки фрактури на двата крака, таза и черепно-мозъчна травма, а десетки нейни съученици, родители и учители дариха кръв за операцията й.

В средата на юни Пловдивският районен съд осъди Христос Боскос на 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, а другият шофьор-участник в катастрофата – пловдивчанинът Васил Калев, който също е обвиняем по делото, получи 1 година с 3 години изпитателен срок.

Окръжният съд обаче отмени и неговото наказание, като му наложи административно наказание глоба в размер на 2500 лева и го лиши от право да шофира за срок от 1 година. 

Магистратите мотивират решението си с факта, че Боскос и Калев са обвинени в причиняване на телесна повреда по непредпазливост, като предвиденото в закона наказание е до 3 години лишаване от свобода или пробация. 

"В тези случаи, при наличието на всички останали предпоставки по чл. 78А от Наказателния кодекс*, извършителят на престъплението задължително се освобождава от наказателна отговорност на основание този член и му се налага административно наказание глоба с възможност за лишаване от правоуправление. При наличието на тези предпоставки приложението на този институт не подлежи на преценка от съда, защото е императивно уреден в НК", пише в мотивите на съда. Решението на Окръжния съд в Пловдив е окончателно.

снимка: БНР

Повече за инцидента от 19-ти май миналата година ще намерите ТУК 

Вашият коментар