Историческа находка на Античния театър го направи с 30 години по-стар

Античният театър, намиращ се между Таксим и Джамбаз тепе, е с 30 години по-стар, сочат исторически справки представени днес от преподавателя Николай Шаранков и археологът Мая Мартинова пред журналисти.

Надписът е от 90-те години на I век от новата ера, което дава сведения, че Античният театър е по-стар. Последните официални сведения сочиха 116-117 година от II век като рожденна за историческия обект. Той е разчетен от преподавателя по старогръцки в СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков и благодарение, на което справките сочат по-голяма точност на възрастта на древната сцена.

Надписът е продължение на надпис на колона, върху която е била поставена бронзова статуя на първия градоначалник на Филипополис Тит Флавий Котис, който е бил наследник на тракийски царе, а потомците му са запазили властта във Филипопол до 4 век.  

Находката е открита при реставрация на стълбище от лявата страна на Античния и на него е написано:

"На човека, който е от своите предци, е първенец в провинцията, трикратен първожрец на провинция "Тракия" и градовете в нея, юридически представител на митрополията и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си като първи архонт украси със великолепни сгради родината си"

"Текстът се отнася за Тит Флавий Котис, който е бил първожрец на императорския култ в провинция Тракия. Той е наследник на последните тракийски царе. Това е първата информация за него, от която става възможно датирането на Античния театър в по-ранен етап", разкри Николай Шаранков пред журналисти тази сутрин.  

Находката с историческо значение за Пловдив. "Тя доказва, че градът е бил столицата на провинцията" коментира Иван Тотев, който бе изключително щастлив от  успеха на археолозите.  Благодарение на тях вече знаем името на първия кмет на Пловдив и можем да поставим табелка в общината", пошегува се градоначалникът, написа trafficnews.

Античният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри в света и сред основните туристически атракции на Пловдив.  Разкрит при археологически разкопки от 1968 до 1979 г. от Археологически музей Пловдив. Разположен е между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Театърът на Филипопол e единствената запазена антична театрална сграда по българските земи. Сградата е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и в нея се провеждат различни по характер спектакли за около 3 500 зрители. Обявен е за археологически паметник.

За автора

Вашият коментар