Рекорден брой посетители дефилираха с младо вино в Стария град (СНИМКИ)

Над 18 000 души дегустираха младо вино в Стария град под тепетата през изминалия уикенд

При изключително голям интерес премина тазгодишното осмо издание на „Дефиле на младото вино“ в Пловдив

Дегустациите на младо вино се проведоха в емблематичните къщи на Стария град по традиция в последния уикенд на месец ноември. Събитието регистрира рекорден брой посетители  – над 18 000 души през 3-те  дни се насладиха на младите вина на 32 винопроизводители от цяла България. Организирани групи чуждестранни и български туристи се включиха в дегустациите  и посетиха Стария град на Пловдив. 

Най-голям интерес имаше към продукцията на Шато Копса, следвани от вината на Енджълс Естейт АД, споделят организаторите. В голяма част от обектите бе предлагана специално приготвена храна за дегустациите, участие във фестивала взеха и производителите на мед със своята екологична продукция. Дегустациите бяха съпътствани от специално подготвения репертоар на изключителните музиканти и танцьори от Ансамбъл Тракия, които радваха посетителите на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната.

На провелата се на 26ти ноември „Вечер на майсторите на виното“ бяха обявени наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия. Според него вината, които се оценяват, могат да бъдат чисто сортови или купажни от настоящата реколта.  

Със Златен Дионис в категория „Червено вино“ бе отличен Букет на Едоардо Миролио. В категория „Розе“ победител е Рубин на ВИ Бендида. Златен Дионис за най-доброто бяло вино в дегустационния конкурс беше отреден на Братя Минкови със Совиньон блан. Специален Златен Дионс бе връчен на Санта Мария за Купаж-Каберне совиньон, Каберне фран.

Наградите на посетителите, определяни въз основа на резултатите от анкетните карти, които всеки дегустирал посетител на „Дефиле на младото вино“ попълва за бяло, червено и вино розе бяха спечелени от  ВИ Козя Грамада – за най-добро бяло вино, ВП Мелвино за най-добро розе и ВИ Тодоров – най-добро младо червено вино за 2016 година.

Вашият коментар