Изчистват пространството пред Кино Космос за събития

Пространството пред кино "Космос" трябва да бъде изчистено от търговски обекти, така ще се обособи нова социална зона за изкуства и събития, информира кметът Тотев

Сградата на Кино Космос бе изоставената повече от 20 години, но тя започна своя втори живот през 2013-та година, когато над 50 човека, в които 6-ма архитекти и множество доброволци запрятат ръкави, за да въведат старото кино в ред за пореден път.

"Колектив Кино Комос", както се наричат младите хора, успяват да убедят пловдивски фирми, които да предоставят материали и средства, за да облагородят старото кино, а кампанията им бързо става известна сред младежки организациии в цялата страна. Тя става и пример за младежка зона, каквито в последно време са различни изоставени сгради в страната.  

Пространствата на обширното фоайе и някогашното кафене на втория етаж са прекроени и изчистени, има вода и ток, ремонтирана е част от покрива. Изринати са тонове боклуци, аранжирани са пространства с архивни фотоси и артинсталации.

Има още много работа по уникалната кино зала. Покривното пространство над залата се нуждае от основен ремонт, целият салон също трябва да се реновира. За 20-те години безстопанственост сградата е прогизнала от влага и големият архив от филмови ленти на практика е неизползваем.

Преди години се лансираше идеята бившето кино да се превърне в многоетажен паркинг, но под натиска на пловдивската общественост местната власт склони да го запази като артпространство, информира  сайта топновини.  

ОЩЕ СНИМКИ от работата в Кино Космос по време на съжияваването му през 2013-та година може да видите ТУК.

Вашият коментар