Любо Георгиев за площада пред ГДК: Очакваме симбиоза между архитектура, урбанизъм и ландшафт

Архитектурният конкурс за пространството пред Градския дом на културата в Пловдив стартира от днес, 20 октомври и ще продължи до 10 декември. Това съобщиха на пресконференция в ГДК зам.-кметът по културата Стефан Стоянов и архитект Любо Георгиев, директор на One Architecture Week – организатор на конкурса. В него участие могат да вземат архитекти, урбанисти или ландшафтни архитекти – сами или в екип. Крайният резултат от него след всички процедури трябва да бъде ясен около 16 януари.

Пространството пред ГДК е доста странно и ще е истинско предизвикателство за проектантите да го оформят като място за обществено обитаване. „Очакваме симбиоза между архитектура – защото няма да се прави точно архитектура, ландшафт – защото пространството не е точно парк и урбанизъм – защото мястото не е точно и площад“, обясни арх. Георгиев.

„Градският дом на културата се превърна като основен културен център на града. Пространството отпред обаче трябва да се превърне в активен площад и се надяваме именно това да се случи след конкурса“, заяви и зам.-кметът Стефан Стоянов. 

Конкурсът ще протече в два етапа – след набирането на всички проекти до 10 декември, 5-членно жури ще избере 10 най-добри от тях, а 3 ще бъдат обявени за „финалисти“ до 16 декември. От 3-те финалисти, след ново обществено обсъждане в началото на януари, ще бъде избран един победител. Проектите ще бъдат показани и на изложба, както и онлайн, за да могат всички граждани да се запознаят с тях и да изразят мнението си на общественото обсъждане.

Различното от повечето архитектурни конкурси в този случай е, че предварително е ясна и сумата, която ще се инвестира – 100 000 лева, в която влизат и хонорарите на проектантите. „Това е от голяма полза на участниците. Искаме да покажем максимална прозрачност и да възвърнем доверието на българските проектанти в обществените конкурси. В момента повечето от тях не участват, тъй като смятат, че си „хвърлят идеите на вятъра“, обяси арх. Георгиев. Конкретно за конкурса той уточни, че няма да има големи постройки или значителна архитектура, а ще се работи основно с повърхността – настилки, осветление, озеленяване и т.нар. градска мебел (пейки, места за сядане и др.).

Конкурсните предложения ще се оценят от 5-членно жури: инж. Димитър Кацарски, зам.-кмет на община Пловдив, арх. Илко Николов, Нурхан Реджеб, Христо Станкушев и Веселин Рангелов.

Вашият коментар