Нощта на музеите спира работа с Община Пловдив

Екипът на Нощта на музеите и галериите начело с Веселина Сариева ще откаже финансирането от Община Пловдив 

Скандалът, който се разрази в началото на седмицата, свързан с ремонта на улица "Отец Паисий" доведе до разделение между един от най-големите фесивали под тепетата – този на "НОЩ/Пловдив" с културния календар на града. На пресконференция кметът на града Иван Тотев се изказа не особено ласкаво за Веселина Сариева, като я заплаши, че ще прекрати отношения с Фондацията й, ако продължава да изказва мнения в социалната мрежа (ВИЖ ТУК).

Това отключи нова вълна от недоволство на културния оператор "Отоворени изкуства", като тази сутрин Веселина Сариева обяви в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ, че спира взаимоотнбошения с Община Пловдив. 

"Тримата човека, които стоим зад фондация „Отворени изкуства“ взехме категорично решение да прекратим отношенията си с Община Пловдив"

Тя допълни, че екипът й ще откаже сумата, която е гласувана за НОЩ/Пловдив в тазгодишния културен календар. като това ще това промени концепцията на фестивала, защото освен финансиране, партньорството е с подпомагане по отношение на пространствата, където се случва събитието.

"Дали е случайно или не, но вчера получихме отказ за ползване на Античния театър на 15 септември, когато е обявена Нощта на музеите и галериите", сподели още Веселина Сариева в сутрeшния блок на БНТ. 

Пред Plovdiv Time Веселина Сариева даде още допълнителни обяснения за радикалната си позиция:

Фондация "Отворени изкуства казва "не" на кмета. Заплахи, като тези на кмета Иван Тотев, не бива да бъдат толерирани в обществото. Защото те всяват страх на много нива. Ние няма да го приемем, защото имаме мисията да създаваме култура, но не култура на страха. Оттук насетне ще разгледаме позицията си. Най-важното обаче е гражданите да видят, че проявяваме нетърпимост към подобни реакции.

Няма нищо лично в решението ни, въпреки че мое лично мнение бе използвано, за да бъда атакувана професионално. Трябва да започнем а говорим за страха и заплахите, иначе много от хората, които правят култура, ще избягат от Пловдив, а ни предстои домакинството на Европейска столица на културата 2019.

Снимка – Теодор Караколев

Вашият коментар