Община Пловдив се оправда за забраната на хоро в Центъра на града

Забраната за провеждане на музикални събития и български хора в Центъра на Пловдив предизвика миналата седмица сериозно недоволство от страна на пловдивчани.

Това е така наречената „бяла зона“ за разходка и отдих на пловдивчани и гостите на града, коментираха от Община Пловдив.

След като Община Пловдив забрани традиционното неделното хоро в Цар-Симеоновата градина, което се провежда вече три години в парка, пловдивчани организираха протест срещу забраната миналата седмица и насърчиха гражданите да подкрепят хубавата инициатива. 

"Чистото българско хоро, разпространило се спонтанно в множество български градове и български общности в чужбина, да бъде забранено? Представяте ли си?!", написаха организаторите в социалната мрежа

В тази връзка от Община Пловдив се оправдаха, че събитието е предизвикало множество жалби от недоволни граждани, но при постъпване на заявление към администрацията традиционните хора няма да да получават отказ. Това сподели Георги Маринов зам.-кмет по "Обществен ред".

Публикуваме цялото становище:

„Община Пловдив не е против провеждането на хорà, като предлагаме това да става на алтернативни места. Казусът е възникнал след постъпили в Община Пловдив сигнали и жалби от страна на граждани за нарушаване на спокойствието в парка заради силна музика при провеждането на мероприятието. Това е така наречената „бяла зона“ за разходка и отдих на пловдивчани и гостите на града.

Съгласно приетите промени от Общински съвет в нормативната уредба и чл. 4, ал. 7 от Наредбата за осигуряване на обществения ред се забранява използването на електронни усилвателни устройства на обществени места.

„Ето защо при постъпване на заявление за провеждането на подобни мероприятия на площад „Съединение“ или друго място, същите ще бъдат удовлетворявани“, съобщи още заместник-кметът Георги Маринов. Той припомни, че площад „Централен“ и Цар-Симеоновата градина са места, където се провеждат събития и мероприятия, в които Община Пловдив е организатор и са включени в културния календар. 

Община Пловдив винаги е търсила баланса в защита правата и интересите на всички свои граждани и неиздаването на разрешение за провеждане на хорà в Цар-Симеоновата градина или площад „Централен“ не трябва да се тълкува като отношение към правото на изява. 

Община Пловдив не спира да полага грижи за опазването на традициите и предаването им на поколенията. Не случайно тя е и една от малкото общини, които поддържа общински фолклорен ансамбъл „Тракия“, за който ежегодно заделя средства в размер на над 700 хиляди лева от местния бюджет.

„Община Пловдив е и основен организатор на Международния фолклорен фестивал, за който всяка година се дават 100 хиляди лева и което е само един от примерите в работата ни за съхраняване на българските традиции във фолклора“, заяви Георги Маринов, заместник-кмет „Обществен ред“ във връзка със създалата се ситуация по организиране на инициативата за танцуване на български народни танци в Цар-Симеоновата градина и на площад „Централен“. 

Снимка и видео архив – mediacafe.bg от Седмицата на движението през 2014-та година

СНИМКИ от най-дългото хоро може да видите ТУК

Вашият коментар