Албена Михайлова от „Ръб“ представя филма „Дистанция“ в Пловдив (ВИДЕО)

Българско семейство през 70-те с баща дипломат. Синът му – повлиян от събитията в Прага през 68-ма (Пражката пролет), конфликт, самоубийство, реакцията на обществото, и как семейството се справя с трагедията. Филмът „Дистанция“ на Албена Михайлова ще бъде премиерно показан в Пловдив на девети септември. 

„Историята на филма започна с един спомен от 1968: В спалния вагон на международния бърз влак Панония експрес от София за Прага пътува българско образцово семейство. Бащата е дипломат. Краят на август 68-ма е.
 
Черно-бели фотографии, които никога не са били в семейния албум: Това не са  «сувенири» на семейството от златна Прага.  Те показват моменти от погребението на младеж четири години пи-късно. Фотографиите въздействат подтискащо и болезнено, но и някак странно – сякащ неизвестна ръка е подредила опечалените сбогуващи се с мъртвеца, като на сцена за снимка. А самият мъртвец – фрапиращо стилизиран до образ на жертва, – жертва на системата, както по-късно ще се разбера. Това е брат ми Стилян“.

В петък, 9.09 от 19 часа в Дома на Киното Лъки в Пловдив може да видим премиерата на документалния филм „Дистанция“.

Албена, или както я наричат приятелите й – Бенджи е част от култовата група „Ръб“, която наскоро откри ретроспективна изложба в Баня Старинна. Тя е една от първите жени авангардисти у нас и работи в областите графика, скулптура, инсталация и видеоарт. 

Родена е в Пловдив. Завършва Графика в НХА през 1984 и през 1988 прави специализация в Лайпциг, ателие „Рьослер”. През 1998 завършва майсторски клас по видеоарт в Базел и остава да живее и твори там. Връща се у нас за различни прояви, свързани със съвременното изкуство и не само.

Филмът на Албена Михайлова е сниман в продължение на 8 години. Разказва потресаваща история от времето на комунизма. Бавно и нелесно, в разговори с майка си, Албена стига до истината за самоубийството на собствения й брат през 70-те години. 

С Албена Михайлова разговаряхме няколко дни преди представянето на филма в Пловдив:

Албена Михайлова: Това, мога да кажа, е върхов момент в работата и творчеството ми. Питат ме защо съм го нарекла „Дистанция“. Много години по време на процеса на създаването на филма, заглавието беше „Пара и вяра“. Но, когато започнахме да монтираме кадрите, и нещата си дойдоха по местата, разбрах, че „Дистанция“ е истинското заглавие.  Това е дистанцията, която аз имам между България, живейки в Швейцария, и връщайки се обратно към корените.

От друга страна това е дистанцията във времето. Защото филмът разказва събития от живота на моето семейство, които са се случили в началото на 70-те години. Едно премълчаване и нежелание да се говори по тези тежки събития имаше в семейството ни. Това беше във връзка със самоубийството на брат ми. Ние живяхме в Прага и бяхме съвременници на чешките събития през 68-ма година – Пражката пролет. Когато се върнахме, тук никой не знаеше, укриваше се информация. Брат ми стана нещо като изкупителна жертва, беше му отнето бъдещето, семейството ми беше набедено за неговото самоубийство, а аз повярвах в това и така се случи едно скъсване в нашите отношения.

– Къде е сниман филмът?

Голяма част е сниман в Пловдив- на Бунраджика, на Главната, на Гребната база, има малко снимки правени в Базел, колкото да се покаже другото място, където аз работя и живея, както и самото отключване на тайната.

Майка ми е главно действащо лице и единственият жив свидетел на събитията, тъй като архивите мълчат или са окрадени. Намерих малко архивен материал. Ползвала съм от агентури от Щатите и Лондон, както чешкия архив и много малко архив от българската филмотека. Не само архивните ленти мълчат, но няма и снимков материал, няма достатъчно писан материал. Изцяло съм изградила визуалната страна на филма от мои рисунки от онова време. Рисунката като документ за времето си. Емоцията, която съм влагала показва едно към едно мъката, огорчението, страданието. Това е един много тежък филм, но аз се радвам, че се получи, защото той е един катарзис, не само за мен и за майка ми. Мисля, че той ще помогне на много хора, които са прикрили подобна история, да им олекне. На нас ни помогна да се сближим и да преодолеем тази дистанция.

– У нас все още рядко филми или друго изкуство засягат комунистическия режим?

Това е един терен, който въобще не е обработен. Неслучайно, първите филми, които най-добре отразяват това са авторски филми. Чистото документално кино, обаче, много политизира и слага нещата на кантар – черно-бяло. Това не е начинът, създава обратна реакция, човек се чувства пропагандиран. Нещата трябва да бъдат много по-човешки. Един подобен, но различен като форма е филмът „Звярът“, пак с такъв визуален акцент, който разказва за онова време. Въпросът на комисиите, когато гледаха филма беше именно „Защо точно сега?“ Ами, защото сега е узрял моментът

В изложението на режисьорска концепция, Албена Михайлова пише: 

„Моето пътуване прави скок във времето. Аз слизам на гара Пловдив 43 години по-късно. Пътят към дома е кратък. Булевард Руски още спи. Втората в дясно е ул. «Тракия». На ъгъла е кооперация «Локомотив» построена през 1959-та, – годината на моето раждане. Отключвам метална врата, после втора, и се озовавам при майка ми.
 
Златка спи. Тя познава цялата болка и цялата история. Кадър след кадър, тя се подготвя за едно дълго пътуване, на което аз ще я поведа. По този път майка и дъщеря ще кръстосат възгледите си по отношение на смъртта на техния син и брат. Златка ще разказва за миналото на бащата на Албена, за идеологическите различия между баща и син, както и за събития, премълчавани в семейството, наред със срама от самоубийството, което едва ли е било свободно избрана смърт“. 

  • Прожекция/предпремиера на документалния филм „Дистанция",  щвейцарска продукция, 75 мин
  • Режисьор Албена Михайлова
  • Продуцент Албена Михайлова, Културинститут
  • Kопродуцент Райнхард Манц, пойнт де вю ДОК, Базел.
  • Монтаж Нина Алтъпармакова
  • Камери Албена Михайлова, Веселин Начев, Райнхард Манц
  • Тонрежисьор Иван Андреев
  • Място: големия салон на Дом на Киното в Пловдив, ул. Гладстон – 19:00 часа

Представянето на филма е включено в съпътстващата програма на Есенните изложби „Огледало“ в Пловдив.

След прожекцията на „Дистанция“ всички гости ще могат да поговорят с Албена Михайлова, монтажистката Нина Алтъпармъкова и копродуцента Райнхард Манц.  

За автора

Вашият коментар