Общината подпомага възстановяването на сградите на Жълтото училище и Френския колеж

Жълтото училище – сега база на АМТИИ и Френският девически колеж – в момента 3-и корпус на ТУ – Пловдив могат да бъдат обновени в близката година с помощта на община Пловдив. Това заяви кметът Иван Тотев по време на откриването на учебната година в Техническия университет. Това са две сгради с огромно историческо и културно значение за града и като част от концепцията ни за Европейска столица на културата 2019 ще се опитаме да ги реставрираме, уточни той.

Имаме идея да се случи нещо с Жълтото училище още тази година, заяви Тотев, като обаче се презастрахова с надеждата градът да получи и подкрепата на правителството. Веднага след изборите ще имаме среща с новото управление и се надяваме да имаме министър, с който да имаме контакт, а не такъв, какъвто беше Чобанов, добави кметът на Пловдив.

Относно сградата на Френския колеж, която е част от ТУ директорът на пловдивския филиал проф. д-р Михаил Петров заяви, че има проект, според който там ще се оформи своеобразен Технически музей. Това ще е един представителен за града музей, който ще включва експонати в областта на отбранителна промишленост, авиация, машиностроене, компютърна техника – тези експонати ги имаме и с тях се води учебен процес, добави той.

Вашият коментар