Техническият университет се похвали със 100% реализация на кадрите си (СНИМКИ)

Наблюдава се голям подем в интереса към специалностите, свързани с машиностроенето. Това заяви проф. д-р Михаил Петров, директор на Технически университет София – Филиал Пловдив след откриването на учебната 2014/15 година във ВУЗ-а. Няколкостотин първокурсници, бъдещи инженери, прекрачиха за пръв път прага на университета днес, след речите на официалните лица. Пред студентите говориха представители на ТУ – София, някои от другите пловдивски университети, кметът на община Пловдив и възпитаник на ТУ – София инж. Иван Тотев, както и представител на компанията ABB.

Причината да има голям ръст в интереса към специалността Машиностроителна техника и технологии директорът проф. д-р Петров си обяснява с разкриването на много нови предприятия в региона. Той добави, че реализацията на кадрите от Техническия за повечето специалности е на практика 100%, като в повечето случаи всъщност университетът не може да задоволи нуждите на бизнеса за достатъчен брой кадри. Такъв е случаят например с ABB, които наскоро разшириха завода си край Раковски, но все още не могат да пуснат всичките си мощности. Общо над 40 са фирмите, които са „контингентът“ на филиала – фирми, с които има договорни отношения, сътрудничат и участват в Деня на кариерата. Тази година в Пловдив той ще се проведе на 23 октомври.

Факт е, че Пловдив е град, който привлича студенти от цяла България и дори от чужбина – това трябва да го казваме с гордост, каза и кметът Иван Тотев. В Пловдив нямаме проблем с безработицата – квалифицирани хора без работа не могат да останат, добави още той. Проблемите според него са с хората, които не искат да работят.

Вашият коментар