След 6 успешни Граждански журита, форматът продължава с конференции и игри

Първото и за момента единствено в страната Гражданско жури обяви резултатите след проведените 6 срещи по различни обществени теми в Пловдив. Георги Стоев и Весислав Илиев споделиха, че са доволни от обсъжданията и конструктивния диалог, който се случи през последните месеци в града и ще продължат да работят в насока предложенията на хората да достигат до управниците.  

"Този метод на работа се използва в развитите страни от половин век, но в България той не е много популярен. Трябва да си призная обаче, че съм учуден как някои от хората присъстваха на различни дискусии на доста различни теми. Проблеми обаче има и те се крият в недоверието към местната власт и управляващите, непознаването на правата си, неефективен образ на обществените обсъждания и липсата на традиции на прякото участие при взимани на решения от гражданите", сподели координаторът на проекта Весислав Илиев. 

Той допълни още, че положителните страни са – засиленият интерес от граждани и медии, както и взетите под внимание препоръки от страна на местната власт. Всички идеи и предложения вече са предадени на Общинския съвет.  

Най-голям интерес от 6-те обсъждания е имало към творческите индустрии, като Георги Стоев обобщи, защото предложенията са съвпаднали с кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019. Една част тях вече попаднаха в стратегията за развитието на културата Пловдив 2014-2024 година.

Други две основни теми бяха свързани със Зелената инфраструктура и темата за културното бъдеще на кино Космос.

Какво предстои?

Организаторите на Гражданското жури искат да разнообразят проекта чрез „Конференция за планиране на бъдещето” или гражданското жури под формата на игри.

Пример па темата бе даден от Георги Стоев за неизползването на коритата на река Марица:

"Това е едно обособено място, което не се използва от гражданите, а в цял свят реките са притегателен център за местния бизнес и хората. За момента река Марица просто съществува в Пловдив и разделя града на две. Естествено общината трудно може да намери средства, но това не изключва да се вземат под внимание други способи, като да се информират предприемачи на недвижими имоти, които може да се включат в обсъждането и предлагането на решения."

Весислав Илиев разкри още, че заедно с няколко младежки организации ще възобновят Младежкия форум в Пловдив, който не функционира от доста години. За тази цел младежите ще се се събират по-често и ще споделят своите мнения и коментари, за да се чува и гласът на младите в Пловдив.

Всички срещи на гражданското жури в Пловдив може да видите ТУК.

Вашият коментар