Под освиркванията на пловдивчани: Първа копка на ремонт на Цар Симеоновата градина

Протест на 30-ина пловдивчани беляза началото  на реконструкция на Цар Симеоновата градина в Пловдив. Първа копка направиха кметът Иван Тотев и архитект Петко Прокопиев под освиркванията на протестиращите граждани. По думите на управниците, ще бъде възстановен фонтанът на „Деметра“, но все още не е ясно дали изграден наново в чугун или бронз, ще се поставят павета около него, ще се изгради поливна мрежа, както и амфитеатрална сцена за представления с 80 места, на широко пространство в центъра на парка.

Протестиращите показаха становища от Министерство на културата, които обаче се обявяват против идеите в заданието в парка да се изграждат амфитеатри, сцени, нови водни атракции и др. подобни неща в проекта, тъй като паркът е защитен като културна ценност. Протестиращите недоволстваха и срещу липсата на обществено обсъждане и фактът, че проектът всъщност не може да бъде видян никъде от гражданите. Според категоричните уверения на община Пловдив, той може да бъде видя на сайта projects.plovdiv.bg, но там всъщност има само 6 визуализации на предполагаемия бъдещ вид на Пеещите фонтани. Никаква друга част от парка – нито т.нар. амфитеатрална сцена, нито зоната около фонтана „Деметра“ може да бъде видян някъде. Недоволството идва, тъй като през последните месеци не стана ясно дали е имало обществено обсъждане, организирано от общината – такова направиха самите протестиращи, но на него освен арх. Прокопиев не присъства никой представител от властта, – нямаше архитектурен конкурс, нито презентиране на цялата част от проекта с информация за настилките, зеленината, осветлението и др. 

Реконструкцията трябва да отнеме около 6 месеца, заявиха от фирмата-изпълнител. Широката зона в центъра на парка е заградена, а работа вътре вече започнаха багери и друга строителна техника. По уверенията на арх. Прокопиев е нужно да бъдат отсечени 72 дървета, тъй като са опасни, но ще бъдат засадени около 300 нови.

Протестиращите против реконструкцията на парка и изграждането на паркинг под Пеещите фонтани се събират всеки вторник на протест пред община Пловдив поради липсата на информация и несъобразяването с различните режими за опазване на паметника и законови наредби против изграждането на паркинги в паркове и градини.

Вашият коментар