Поискаха оставката на Иван Тотев от Пловдив 2019

„Един достоен мъж никога не се крие зад една жена. Призовавам го да излезе пред нас, да поеме смело отговорността и да се оттегли като председател на управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“, каза общинският съветник Дани Каназирева днес на извънредната общинска сесия. 
 
Председателят на групата общински съветници от „Съюз за Пловдив“ поиска оставката на кмета на Пловдив Иван Тотев от поста на председател на управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“. Това стана по време на извънредната сесия на Общинския съвет, свикана по искане „Съюз за Пловдив“ и ВМРО-БНД. Повод за предложението на Каназирева стана обсъждането на искането на оставките на артистичния директор на фондацията Светлана Куюмджиева след разразилият се скандал свързан с гей парад, финаниран от Общинската структура. 

„Наистина ли вярваме, че тези жени и мъже във фондацията могат да носят цялата отговорност за провалите с Европейска столица на културата? Наистина ли някой от нас допуска, че те сами са взимали решенията, когато са отпускали финансиране за този или онзи проект“, попита Каназирева.

„Основният виновник за непрозрачното харчене на парите, за политическото подчиняване на цялата фондация и за забавянето на основните инфраструктурни проекти е на председателя на управителния съвет на „Пловдив 2019“, допълва още тя.

Дани Каназирева изреди мотивите за своето предложение. Първо, серията промени в състава на фондацията и отстраняването на всички свободомислещи и независими от общината експерти. Второ, липсата на прозрачност за харченето на парите и отказът за внасяне на отчети, въпреки че Общинският съвет прие предложението на „Съюз за Пловдив“ за тримесечно отчитане. Трето, нито един проект не е готов – нито площадът, нито художествената галерия.  

Тя каза още, че Тотев може да защити авторитета на експертите от фондацията и да не прикрива собствената си отговорност зад тях. 

Повече за оставката на почти целия Управителен съвет на Пловдив 2019 през 2017-та година може да видите ТУК 

За автора

Вашият коментар