Всеки пред всекиго за всичко е виновен

„Братя Карамазови“ е несъмнено корпусен текст не просто за руската литература, а за човечеството изобщо. Романът на Фьодор Михайлович Достоевски не познава граници в способността си да създава значения и смисли, да не спира да вълнува, да рови отвътре в гърдите ни и оттам да изцежда най-чиста болка и светлина. Великият разказ за няколко братя и техния баща, за кръвта им – неотменимата, безмилостната, вечната карамазовска кръв, за Бог и неговия свят, за вината и изкуплението. Роман, в който човечеството никога няма да спре да оглежда греховете си, да търси спасение и прошка.

Текст, чието поставяне е свързано с хиляди трудности. С амбициозната задача на сцената на Народния театър се заема македонският режисьор Деян Пройковски. Освен това той е автор на сценичния вариант и преводач на текста. Сценографията е дело на Валентин Светозарев, а музиката е от македонския композитор Горан Трайковски. Костюмите са от Елена Иванова.

Деян Донков, Велислав Павлов и Димитър Николов влизат в ролите на тримата братя – Митя, Иван и Альоша. Сладострастният и греховен техен баща – Фьодор Павлович е майсторски изигран от Владимир Пенев. Участват още Емил Марков, Валери Йорданов, Йордан Биков, Йосиф Шамли, Ана Пападопулу, Александра Василева, Радина Кърджилов, Жорета Николова.

Драматичен театър – Пловдив имаше привилегията да бъде домакин на две последователни предпремиери – десет дни преди премиерата на Голяма сцената в Народния театър. На 6 и 7 април пловдивчани първи се докоснаха до мащаба на естетическия свят на „Братя Карамазови“. Той е първият от редица проекти, които се реализират в рамките на Асоциацията на Балканските национални театри и е част от програмата на Пловдив – европейска столица на културата 2019.

Постановката на Деян Пройковски е успешна в превода на важните смислови акценти от романа на театрален език. Което не е лесна задача, предвид факта, че в текста на Достоевски няма неважна дума, няма нещо, което да не е символ, няма реплика, която да не препраща към грамадни значения. В рамките на четири часа спектакълът въвлича в един свят, който на последно място е руският 19-ти век. Това е светът, който от Новата ера насам се лута между необходимостта от Бог и греховната страст на човека към заемане на мястото му. „Братя Карамазови“ поставя въпросите за човешкия и божия свят, за борбата с бесовете ни, които са плод единствено на човешката ни, карамазовска, същност. Спектакъл, който ще ви зашлеви с предвечния въпрос дали ако можем да изградим един свят на любов и успокоение за всички души – живи и мъртви, то в основата му трябва да вградим сълзите на едно единствено дете? И бихме ли били архитектите на този свят?

„Братя Карамазови“ от Народния театър е представление, което обръща душите ни. Тежък и изстрадан път през вътрешния ни храм, битка със собствените ни съмнения, внимателното и болезнено премахване на стърготините в дланта на вярата ни. Спектакъл, който побира в нас всички хора, всичката им радост и греховност. Вината. Представление, след което излизаш по-отговорен към света в и извън себе си. Защото всеки пред всекиго за всичко е виновен.

Премиерата на „Братя Карамазови“ на сцената на Народния театър е на 16 април, можете да гледате още на 11 и 17 май, 9 и 22 юни.

Фотография от представлението: Стефан Н. Щерев

За автора

Вашият коментар