Предлагат сливане на две училища в Пловдив, родителите твърдо против

"Г-н Иван Тотев трябва да спре да действа със Сталинския принцип "Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем", пишат родителите в декларацията до медиите.

Две от основните училища в Пловдив, тези на ОУ „Георги Бенковски” и ОУ „Душо Хаджидеков” ще бъдат предложени да се слеят в едно. Това ще се случи на 17 май /вторник/ на сесията на Общински съвет. Предложението е входирано от кемта на град Пловдив инж. Иван Тотев, според който в ОУ „Георги Бенковски” няма достатъчно ученици, а проблемът пред ОУ „Душо Хаджидеков” е финансов, коментираха пред mediacafe родителите на двете школа. Настоятелствата са против това да се случи, поради простата причина, че това са районни училища, които да далеч едно едно от друго.

Проучване показа, че Инспектората по Образование в Пловдив (РИО) няма  изготвено становище по случая 

Ето и цялата позиция на родителите, която разпространиха днес:

"Ние, родителите, сме твърдо и категорично против това сливане, сами сме избрали училището на децата си, съвсем съзнателно, ако сме искали те да учат другаде, те щяха да учат другаде, ако искахме други учители за децата си, те щяха да имат други учители! ”Проблемът” с ОУ „Г. Бенковски” не е от вчера, отдавна нашето училище е най-малкото в града и ние си го знаем, но си го харесваме такова. 

Предложението, което кметът Иван Тотев ще внесе за обсъждане на сесията на ОС на 17 май е обидно за нас, защото не смятаме за редно непознати хора да обсъждат и да решават бъдещето на нашите деца без дори да са се допитали до нас. Възмутени сме от аргументацията на това предложение, която се лансира в медиите, твърди се, че тъй като децата са по-малко те се обучават по-зле, което е пълна недомислица! Едни от най-изявените имена в областта на началната педагогика изтъкват предимство на малките групи за обучение на деца. Добрите резултати на нашите ученици са видими от представянето им в ред състезания и олимпиади. 

Категорично се противопоставяме на възможността да се раздели вече сформираният ни клас и да се развали колективът, който децата и техният класен ръководител са изградили. Не желаем други класени за децата си освен настоящите учители. Не смятаме, че децата ни трябва да бъдат стресирани по подобен начин само, защото в друго училище не им достига място и учат на смени.

Когато един родител избира училище за детето си той е наясно с учебния процес, когато един директор обявява даден брой ученици за прием той е на ясно с каква база разполага. Положението с недостатъчното място за учениците на ОУ „Душо Хаджидеков” е резултата от решения взети от ръководството му и от общината.

Докато децата се приемат единствено като източник за финансови средства за дадено училище положението явно ще остане такова. Учениците от ОУ „Георги Бенковски” нямат вина за погрешните решения и избори, които до момента са правени, те не трябва да носят техните последици, отговорността трябва да бъде поета от кмета на гр. Пловдив и директора на другото училище. Г-н Иван Тотев трябва да спре да действа със Сталинския принцип „има човек – има проблем, няма човек – няма проблем”.

Правилно решение и за двете училища може да бъде намерено, стига да бъде потърсено. 

Надявам се да даде трибуна на нашата реакция и на нашия отговор на поведението на общинарите, тъй като ние сме другата страна по казуса, ние сме родителите и основни потърпевши ще бъдат нашите деца."

Протестът от сливането на двете учебни заведения ще бъде изразено в 08.00 часа пред Общината.

Вашият коментар