С гайди и хоро под дъжда приключи Народният събор в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

С уникално хоро под проливния дъжд, изсипал се тази вечер, приключи първият фолклорен събор под тепетата, който ще се помни дълго време

Пловдивчани, гости на града и десетки фолклорните ансамбли не се уплашиха от времето и извиха голямо мокро хоро пред погледа на още десетки хора, които бяха дошли специално да видят смолянския фоклорен ансамбъл „Родопа“, както и този на „101 каба гайди“.  Със звучната си народна музика музикантите направо стоплиха сърцата на присъстващите, а хората не мръднаха от местата си въпреки продължилата повече от два часа буря над Пловдив. След като звука на гайдите се изви над квартал „Тракия“, малки и големи се хванаха един за друг и направиха празника в парк „Лаута“ запомнящ се за дълго време, като играха близо половин час под дъжда. Това бе най-добрият и ефектен край на фестивала, който нямаше как да бъде плануван, коментираха организаторите.

„Такава емоция не съм преживявала отдавна, всичко в мен бушува и играе, и не искам да спира, но съм толкова мокра„, коментира момче, което се впусна в хорото.

„Сякаш не съм в Пловдив, а някъде в планината“, така хората коментираха обстановката в парк „Лаута“. Голяма част от тях си бяха постлали големи одеала директно върху поляните и прекараха така голяма част от дните докато слушаха народните изпълнения и гледаха над 100-те фолклорни формации дошли в Тракия от цялата страна.

„Народният събор ще се превърне в една добра традиция, а следващата година има идея да е цели 3 дни“, коментира пред mediacafe.bg организаторът Димитър Михов.

Главната алея в парка бе изпълнена с десетки шатри на занаятчии от цялата страна, така че хората да могат да се докоснат до различни занаяти, които в града няма къде да се видят. Трибагрениците пък бяха почти на всяка маса, а това повдигаше духа на хората.

Организацията на цялото събитие бе повече от перфектна, споделиха участниците, за които не лиспваше абсолютно нищо. Административният екип на район Тракия се грижеше хората да бъдат посрещани в началото на парка, след което бяха настанявани в специални зони, където ги чакаха храна и напитки, за да се почувстват наистина като на народен събор.

Вижте видеата:

Очаквайте още видео от двудневния събор в Пловдив!

За автора

Вашият коментар