Препълнена зала, страхотни филми и хубави текстове на финала на Невъзможното (ВИДЕО и СНИМКИ)

Пред близо 200 души в Дома на културата раздадохме наградите за конкурса (Не)възможното ТУК

"Тук нещата се случват, те зависят само от нас, от някой друг", сподели Димо в края на емоционалта си реч пред всички младежи

"Предпочитам да мия само своите чинии. Прeди да се откажа, ще опитам всичко, за да не отида там. Но дори и да замина, духом ще остана тук, завинаги" – с този силен емоционален текст започва филма на Боян и Даниел, наредил се сред първите десет селектирани. В този дух премина и вечерта на награждаването на конкурса, за което ви Благодарим!

В навечерието на големия християнски празник Игнажден, когато „тук“ става, дори за малко, възможно и всички любими хора се връщат, където принадлежат, премиерата на конкурсния брой (Не)възможното тук се вписа повече от перфектно. Заедно в препълнения VIntage house приятели и непознати споделиха изкуството си по темата, зададена преди няколко месеца от mediacafe.bg и списание НУЛА32. 

Конкурсът в две направления – текст и късометражен филм, събра над 100 текста и 70 филма във всевъзможни жанрове. Разкази, стихотворения, есета, сценарии, от другата страна пък – неми, черно-бели, документални филми. Организаторите проведоха срещи във всички големи пловдивски гимназии и университети и запалиха хиляди млади хора по проблематиката дали тук е възможно, или не. Специализирано жури бе нагърбено с тежката задача да вземе решение кои от постъпилите текстове и филми да бъдат наградени и да грабнат част от наградния фонд на стойност 2000 лв.

Клубът, част от сърцето на Дома на културата се оказа недостатъчен, за да побере всички, желаещи да присъстват на събитието. Водещи на събитиято бяха Борислава Лозанова и Костадин Бухчев, които се справиха отлично с мисията си. Те представяха филмите един по един, а между тях прочитаха по един от най-добрите абзаци от текстовете, направили най-голямо впечатление и попаднали в специалния брой на списанието. Вечерта на вдъхновението бе подплътена и от прекрасния глас на Едит Уджиян, който се включваше след всеки филм и създаваше невероятно настроение. 

Освен награждаването на тримата призьори в двете направления на конкурса, списание НУЛА32 представи и своя специален конкурсен брой, попълнен от 3-те най-добри текста и още подбрани материали от конкурса.  

Победител в конкурса за текст стана Денис Българанов, който бе награден от писателя Недялко Славов. Носителят на награда Хеликон за 2015-та и 2016-та сподели, че мястото на младите хора е в България и никъде другаде и не споделя мнение, че те трябват да търсят своето развитие някъде другаде. "Не познавам човек, който да е щастлив навън", каза авторът на "Камбаната", който стана роман за 2016-та година. 

Редакторите на Нула32 Панайот Стефанов и Илия Димитров пък наградига останалите победители Любомира Тодорова и Мия Димитрова, които се наредиха съответно на 2-ро и 3-то място в общото класиране.

Музикантът и режисьор Димо Стоянов от P.I.F. отличи най-добрият филм според журито във видео категорията. Победители станаха Моника Василева, Константин Георгиев и София Златанова, ученици от Националната Търговска Гимназия под тепетата. Екипът на Моника, която играе и главната роля във филма, стана за втори път победител, след като миналата година грабна наградата за ученици – специалното колело на mediacafe. 

Димо Стоянов бе доста вдъхновен от филмите и текстовете и не скри емоцоциалната си реакция. Той разказа няколко лични истории пред аудиторията, защото също се е опитал да избяга от страната, но се е върнал обратно.

"99% от моите приятели, които заминаха извън страната през 1990 година, се върнаха през 2005-2006та година, тогава вече се беше случило нещо с група ПИФ. Те ми звъняха и ми казваха – "Братле, аз се върнах, но започвам от нулата". Какво правим, ги попитах аз? Те бяха напуснали страната в най-големите драми, в най-трудния период, това за мен са хора дезертоьри. Но това поколение, което е родено обаче 90-те година на миналия век – то има същото усещане, което имах аз навремето, да се остана тук в България, че тук има възможност, че тук нещата се случват, но те зависят изцяло от нас, от никой друг", сподели Димо. 

Втори в класирането стана Цветелин Илчев, който представи страхотен филм за стара рушаща се сграда в центъра на Велико Търново, а трети се нареди 12 Б клас със специалност Актьрство и кукли от НГСЕИ (Сценични кадри). Филмът, който представи актьорска игра с танци на черно-бяла лента бе наречен от учениците "Ангелът". (Всички филми може да видите ТУК)

Награда на един от спонсорите получи Ивелина Видолова за филма си "Бягство", която е студент от Нов Български Университет. Тя не баградена с ваучер от стаята за приключения и загадки Mental Gap, за нея и четиримама нейни приятели (вижте филма й тук).

За страхотната си работа трябва да отличим още Мирослав Трифонов за филма си "Transfer прикачване", Алекс Шарков и Борислав Титов за техния филм "НЕвъзможното тук", Ники Деведжиев с филма му "Запознанство", както и студенти от АМТИИ от специалността на Доц. Весела Статкова.

Магичният глас на Едит Унджиян в съчетание с китарата на Момчил Ангелов прогониха студа и мрачните мисли от умовете на публиката и я приютиха в свят на литература и кино, които в следващите 2 часа не стихваха от сцената. Гостите, сред които и част от журито на конкурса, успяха да видят 6 късометражни филма и да чуят откъси от някои от най-добрите текстове под съпровода на китара.

Ето и цялото класиране, което определи общият награден фонд от 2000 лева, осигурен от нашите спонсори.

Категория видео:

  • 1-во място – Моника и Константин (Пловдив) – 500 лева+ 200 лв ваучер от Photopavilion
  • 2-ро място Цветелин Илчев (Велико Търново) – 400 лева във вид на ваучер от Photopavilion
  • 3-то място "12 Б" клас на НГСЕИ – 200 лева във вид на ваучер Photopavilion

Категория текст:

  • 1-во място – Денис Българанов – 400 лева
  • 2-ро място – Любомира Тодорова – 200 лева
  • 3-то място – Мия Димитрова – 100 лева

Конкурсът  следва традицията на студентските конкурси „Мисия студент“, които организирахме няколко години поред. И този път Медиакафе се грижи за полето за изява благодарение на спонсорите ни, а те са 

С медийната подкрепа на БГ Радио, Radio 1 rock, City, БНТ 2, Жанет 45, PlovdivCLUBS.com, Peika.bg, Под Моста, Виж София, Виж Бургас, Graffiti.bg

Всички филми, които попаднаха в селецията и бяха предоставени на журито може да видите ТУК

Вашият коментар