Ще паркираме ли под фонтана на центъра?

Цялостно обновяване на Цар-Симеоновата градина с изграждането на паркинг под езерото с фонтаните е проектът, по който Община Пловдив е кандидатствала в МРРБ. Стойноста му е над 9 милиона лева и бе представен пред пловдивските журналисти днес. В него са предвидени възстановяване на всички езера във вида им от 1936 година, когато са били най-близо до оригиналния проект на Люсиен Шевалас.

Изцяло подновен ще бъде фонтана на Деметра, тъй като сегашният е корозирал и не може да се реставрира, посочи арх. Петко Прокопиев – автор на проекта за градината. На голямата площадка ще бъде построено точно копие на павильон номер 1 от Международното изложение, където се е помещавала българската експозиция. Той ще представлява комплекс беседки с пълзяща растителност.

Оживени  коментари в медиите предизвика заложеното изграждане на подземен паркинг под езерото с пеещите фонтани. Арх. Прокопиев увери, че според рзчетите от направено  минно-геоложко проучване съоръжението ще е над подпочвените води. Пракингът предвижда места  за 170 автомобила, като ще има специализирани такива ни места за инвалиди и за коли с газови уредби. Хидроизолацията ще се изпълни от екип от Пловдивския университет, който е изработил същата в метрото на столицата.

8-те декара бетон на езерото ще бъдат премахнати и то ще бъде възстановено максимално близо до оригинала. В източната му част ще бъде направена чешма със статуя на две момчета с рибка, каквато е имало през 60-те години на миналия век. Около цялото езеро ще се обособят пешеходни зони с пейки и „сух“ фонтан.

Реконструкцията на Цар-Симеоновата градина ще започне през лятото и ще приключи през 2015 година.

 

fontan tzar simeonova gradina

 

 

Вашият коментар