Стартира обсъждане за проекта „Тютюнев град“

Емблематичните Тютюневи складове за Пловдив може да се превърнат в следващата арт-зона в града под тепетата

След успешното преобразяване на „Капана“ в първия български квартал на творческите индустрии, Фондация „Пловдив 2019“ и Община Пловдив стартират проект с обществено обсъждане на визията около ул. „Иван Вазов“.

Публичният дебат е насрочен за 29 септември 2015 г., а същинската работа е планирана да започне през следващата година. 

Ключова дата за проекта след общественото обсъждане ще бъде 19 октомври 2015 година. Тогава представители на Фондацията и общината ще се срещнат със собствениците на имоти в района и с всички заинтересовани страни, за да обсъдят начините за обновяването на Тютюневите складове и превръщането им в подходяща зона за бизнес развитие и артистичен център с пешеходни улици.

Междувременно на 16 септември екипът, работещ по програмата на града за 2019 година, ще представи в Брюксел постигнатото до момента и цялостната стратегията за развитие на Пловдив като Европейска столица на културата. Срещата е първият от серията мониторинги на Европейската комисия върху работата на Фондация „Пловдив 2019“.За подготовката на екипа в Пловдив пристигна и проф. д-р

Оливър Шайт, директор на „Културекспертен“, компанията консултант на Фондация „Пловдив 2019“. Като експерт проф. Шайт работи с Община Пловдив както по инициативите, свързани с Европейска столица на културата, така и за изготвянето на културната стратегия на града за периода 2014 – 2024 г. Според него журито от ЕК ще бъде впечатлено от бума в туристическия сектор, както и от националната рекламна кампания „Пловдив – изпълнен с живот“. Той определя 2019 година като голям шанс и двигател за градско развитие и напълно подкрепя поетата от Общината посока за преобразяван на града.. . .

Проектът „Тютюневият град“, съсредоточен именно в зоната на Тютюневите складове около ул. „Иван Вазов“ е част от програмата, с която Пловдив спечели престижната европейска титла преди точно една година. „Тютневият град“, както и „Капана- квартал на творческите индустрии“ са включени в клъстера „Градски мечти“ (програмна платформа „Трансформиране“), чиято цел е чрез средствата на културата и обществени дебат да оживи и обнови проблеми пространства, сгради и квартали в града. Първа стъпка в реализацията на проекта, така както той е планиран в програмата на Европейската столица на културата, е именно поощряването на гражданската инициатива. 

ВИЖТЕ един много добър пример как може да се спасят Тютюневите складове

Вашият коментар