Свръх регулацията е много опасна, но още по-опасна е злонамерената регулация

Възможността различните мнения и интереси да получат изява и да стигнат до хората, разбираме като плурализъм. И по този начин хората да правят най-добрия и най-информирания избор. Това каза пред камерата на MediaCafe.bg Димо Господинов – ресорен експерт по правните въпроси в организацията MoveBg. Той бе част от дискусия на тема медиен плурализъм, която се проведе в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" между специалисти, журналисти, хора от сферата на правото, културата и обществения живот.

Проблемите в България се припокриват с анализа, направен от европейската инициатива, и са много тежки у нас. По време на обсъждането се откроиха и няколко основни, засягащи предимно регионалните медии. Това са концентрацията на медийна собственост и доставчиците на медийни услуги; влияние върху рекламния пазар, непрозрачността на собствеността, трудното оцеляване на регионалните медии и зависимостта им от местната власт, каза още той.

Дискусията в Пловдив бе първата от поредица подобни срещи, които ще се проведат в цялата страна във връзка с Инициативата за медиен плурализъм.

Посветени на проблемите на медийната среда в Европа и в частност в България, както и на възможностите за гражданска намеса за тяхното решаване, организираната Европейската инициатива за медиен плурализъм и MoveBG ще се проведе до 8 юни и в градовете Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен.

Разяснителната кампания из България информира и се старае да  мотивира гражданите да се възползват от възможностите, които предлага въведеният през 2012 година инструмент “Европейска гражданска инициатива“. Чрез събиране на 1 милион подписа от 7 европейски държави, гражданите могат да предложат макрорамка за създаване на нова Европейска директива, с цел решаване на проблемите в медийния сектор в засегнатите държави.

  • Стара Загора – 4 юни 2014, 17:00, Зала 2 на Община Стара Загора
  • Бургас – 5 юни, 17:00, Централен офис на сдружение Младежки глас България, ул. Фердинандова 2А, ет. 2
  • Варна – 6 юни, 17:00, Арт салон БНР Варна, бул. Приморски 22
  • Русе – 7 юни, 16:00, Малка зала, Канев център, РУ Ангел Кънчев, ул. Студентска 8
  • Плевен – 8 юни, часът и мястото се уточняват.

Можете да дадете своя глас за свободата на медиите директно на уебсайта на инициативата.

Интервю с Димо Господинов – ресорен експерт по правните въпроси в MoveBg, относно проблемите на плурализма на медиите в България, регионалните медии и концентрацията на собственост, можете да видите във видеото:

За автора

Вашият коментар