Вандали изпотрошиха читалище с почти вековна история край Пловдив (СНИМКИ)

Поредна вандалска проява в пловдивското село Труд успя да развали почивните дни на хората. Народно читалище "Светлина", създадено през далечната 1929-та година е било поругано от младежи в петък срещу събота. Сградата е буквално помляна, като има потрошени врати, улуци, скъсани кабели и куп други поразии, а огън е горял под прозорците, сигнализираха хората пред mediacafe.bg

"Аз съм секретар на читалището от май месец тази година и за това време посегаталствата към сградата са почти всекидневни. Ние полагаме огромни усилия, за да поддържаме историята ни жива и всичко сякаш изглежда безмислено в този момент. Днес заварихме голяма част от сградата изкъртена, пален е огън през вратите, пускани за бомбички. Притесняваме се, че с подобни действия може да се причини повреда на ел.инсталацията, за което вече не знаем как да реагираме", сподели разочарованият секретар на НЧ "Светлина" Катя Колева. 

"Сложихме осветление, което за кратко спря набезите в сградата, но последните няколко седмици случаите на вандализъм зачестиха, като често намираме презервативи и какви ли не боклуци. Органите на реда явно са безсилни да намерят инициаторите, като често им се измъкват след наши сигнали.

За камери не може да става и дума, защото просто нямаме бюджет за подобни екстри. 

Наскоро ни се развали климатика, а само една диагностика струва 60 лева, което за нас е много. Тропаме от врата на врата за различни подкрепи, като се надяваме вече да бъдем чути. Утре ще подадем поредният доклад към Общината.

Обидно ни е за всичко, което се случва при нас", допълни г-жа Колева.  

Само преди ден БНТ показа репортаж от читалище "Светлина", от който се вижда с каква любов библиотекаря Светла Божилова работи с децата и каква богата библиотека има. Тя често печели проекти и награди, като е превърнала паметника на културата, като един от най-добре организираните места в България, където се развива висока културна дейност. 

Тези дни известният пловдивски художник на графити Димитър Механджийски – Stern стартира там поредния си творчески проект, финансиран от двама младежи от селото. На фасадата на сградата ще бъдат изрисувани Народни будители с цел освежаване на читалището, а именно хората в селото бяха тези, които гласуваха и взеха под внимание какво да се направи.

Други доброволци пък сами пребоядисват и освежават стените тези дни преди талантливият художник да започне работа. 

Народно читалище „Светлина” с. Труд е основано през 1929 година. През 90 годишната си история  читалището е духовно и културно средище, център  за информация, където се раждат идеи, работи се с ентусиазъм  и жар от амбициозен екип за осъществяването им. Библиотеката при читалището разполага с 13 000 тома литература и годишно обслужва над 550 читатели. Активно се включва във всички национални библиотечни инициативи.

Дейностите на читалището са свързани с колектив за автентични и обработени песни, колектив за обичаи, младежки танцов колектив, детски танцов колектив, мажоретни състави – малки и големи, гвардейски състав, детски духов оркестър, детска театрална школа, клуб по спортни танци „Мери”, клуб „Българка”- ръкоделие, група за стари градски песни „Лира”, детска музикална школа – пиано и китара, езикова школа – английски език, якола по изобразително изкуство, карате, курсове за подготовка на кандидат-гимназисти и аеробика.

ВИДЕО за развитието на читалището със Светла Божилова може да видите ТУК

Вашият коментар