Връчиха „Почетен гражданин на Пловдив“ на финала на Сцената (ВИДЕО)

Инж. Димитър Георгиев бе удостоен с титлата „Почетен гражданин на Пловдив” преди закриващото представление на фестивала "Сцена на кръстопът" – Ана Каренина на театър "София"

Бившият кмет на града Спас Гърневски отново показа поетичния умения и рецетира пред препълнена зала в Драматичния театър

"За мен е огромна чест да връча това отличие. Този празник се случва благодарени на хора като вас, които неизменно допринасят за културата на  Пловдив. Виждам, че на всички плакати и афиши изписват, че сте главен спонсор. Позволете ми да не харесам тази дума, а да използвам нашата си дума – спомоществовател, която носи духа и магията, енергията и кипежа на Възраждането. В днешните нелеки времена дал Господ общественици, но възрожденци малко. Моето скромно „да“, с което подкрепих и аз, и моите колеги в Общинския съвет предложението за обявяването ви за почетен гражданин на Пловдив, е една малка форма на нашата признателност за всичко, което правите за културата на града. Бъдете здрав, бъдете все така успешен, целеустремен и приятел на културата", сподели в своето слово председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова. 

"Благодаря на инициативния комитет, който ме номинира. През 1992 година в офиса ми дойде един човек, който ме покани да стана спонсор на едни музикално-поетични вечери. Първоначално го погледнах учудено, но той успя да ме убеди. Да аплодираме този човек Димитър Малашинов. Дарявам средства за култура и образование, защото вярвам, че това ще помогне за едно по-добро бъдеще на България, но и защото по този начин и бизнесът ми ще има по-добро бъдеще. Призовавам всички, които имат възможност, да помагат", каза Димитър Георгиев.

Той призова на сцената един от „виновниците” Пловдив да има своя фестивал „Сцена на кръстопът” – Спас Гърневски, който бе и един от инициаторите Георгиев да бъде обявен за почетен гражданин. Бившият кмет се върна назад в годините и сподели как две минути са били достатъчни, за да подкрепи инициативата на проф Стефан Данаилов.

"Дойде при мен в кабинета. Казах му, че имам точно две минути. Той сподели, че кметът на Плевен  – негов съпартиец, е отхвърлил идеята за театрален фестивал. После започна да ми описва проекта. Отсекох – щом вие сте се захванал, ще стане хубаво. Обърнах се към зам.-кмета Анастас Бадев, който се беше запознал с идеята на Стефан Данаилов и той потвърди, че проектът е добър. Няма да ги забравя тези две минути, горд съм, че Бог ми ги даде. Имало е смисъл и пълните салони днес – 20 години по-късно, го потвърждават", спдоели Спас Гърневски.

След официалната част на сцената излязоха актьорите от театър „София”, които по изключителен начин закриха фестивала с премиерния спектакъл „Анна Каренина”.

Още от 20-тото издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът"

  • СНИМКИ от откриването с представлението "Възвишение"
  • Премиерата "Вълци" може да видите ТУК 
  • Среща на основателя Стефан Данаилов със студенти в Пловдив, може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар