Запалиха 13-метровата Коледна елха в центъра на Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

За 8ма поредна година най-малките пловдивчани станаха свидетели на символичното запалване на елхата в Пловдив

На сцената върху фонтана с пеликаните излязоха хлапетата от Детска вокална формация „Омайниче“,  гайдари от състав „Родопчани“ и Фолклорен танцов ансамбъл „Седенчица“. А запалването на светлините на изкуственото коледно дръвче бе съпътствано с 3-минутни фойерверки

Малко прееди 18:00 часа площад „Стефан Стамболов“ се препълни от нетърпеливи палавници тръпнещи да видят как ще светнете елхата пред Общината. От 2011-та година за Коледните и новогодишните празници се украсява живо дръвче. Тази година обаче елхата е фолийна с височина 13-метрова, в пъти по-голяма и много внушителна, като отново тя бе запалена от кмета на Пловдив в компанията на много деца. 

Коледната елха има над 4 хиляди зелени клончета. Изработена е от единствения на Балканите производител на елхи в Раковски. Тежи около 1 тон, а с украсата е тон и половина. Декорацията е от хармонично разположени малки, средни и големи звезди, съчетани с червени и сребърни топки. Около елхата има жилков гирлянд, който вечер и през нощта свети в студена светлина. Студена светлина има и в долната част на елхата, на около метър от основата й. Останалата част от елхата свети вечер и през нощта в топъл нюанс.

Церемонията бе предшествана от песните на вокална формация „Омайниче с ръководител Таня Орманова, а след зарята пловдивчани станаха свидетели и чуха младите гайдари от Гайдарски състав „Родопчани“ към Народно читалище „Гого Мавров – 1930“ Пловдив, с ръководител Веселин Козар

ДВФ "Омайниче" е създадена през 1995 година в Пловдив. Водеща в културния живот на града ни, формацията се изгради и доказа като школа за музикално образование и възпитание.

Носител на награди, медали и отличия, „Омайниче“ достойно представя българското изкуство в Испания, Италия, Франция, Гърция и доказва своя девиз "С песен и обич творим добро". Репертоарът е разнообразен и включва детски забавни песни, хорова и църковна музика, поп и  любимите на всички поколения участници в Омайниче – обработки на българска народна музика. Основател, ръководител, диригент и приятел на децата е Таня Орманова.

Младите гайдари от Гайдарски състав „Родопчани“ към Народно читалище „Гого Мавров – 1930“ Пловдив, с ръководител Веселин Козарев

Младите музиканти посещават единствената школа по каба гайда в града ни и са част от Гайдарски състав „Родопчани” към Народно читалище “Гого Мавров-1930 г.” с ръководител Веселин Козарев. Това е гайдарска и певческа група, която трайно се установява в читалището от 2014г. Влечение към магията на родопската каба гайда проявяват не само възрастни, но и все повече деца и юноши, които са обособени в детско-юношески колектив. Към момента броят на гайдарите и обучаващите се е над 40 души. В репертоара му влизат автентични песни, мелодии и хора̀, които са наследство от старите родопски гайдаджии, певци и певици. В самодейния състав на най-различни сцени в България и чужбина свирят рамо до рамо три поколения гайдари.

Фолклорен танцов ансамбъл „Седенчица“ с ръководител Рени Вълчева и хореограф Нели Карабахчиева.

Фолклорен танцов ансамбъл “Седенчица” е създаден през 2012 г. в гр. Пловдив. Основател на самодейния състав е хореографът Нели Карабахчиева, съвместно с бивши и настоящи ученици от профил хореография в СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, както и любители самодейци. За краткия период от своето създаване “Седенчица” е носител на:

– Златен медал от III-ти Балкански шампионат по фолклор “Евро фолк – Жива вода 2014″ гр.Хисаря, – I-во място за хореографска разработка от II-ри Балкански фолклорен фестивал гр. Пловдив “Хопни ми тропни ми” на танца “Пуста младост”-хореография Емил Генов, – I-во място от IV-ти Международен фолклорен фестивал „Златен прах“, 2017г., гр. Челопеч.

Съставът развива активна концертна дейност в Пловдив и региона. През изминалите години взема участие на международните фолклорни фестивали в Черна гора, Италия и Хърватска, а през 2017г. в Германия. Важен момент в творчеството им е приемствеността между поколенията в колектива. Чрез своята дейност, ансамбълът цели да съхрани богатството и традициите на българския танцов фолклор.

ВИДЕО: DJI Bulgaria (Copter.BG)

Вашият коментар