Започва Пролетният панаир на занаятите

Пролетният панаир на занаятите ще се проведе от 19 до 24 април 2(от вторник до неделя) на ул.”Райко Даскалов”, бившата Узун чаршия и в него ще се представят рекорден брой занаятчии

Това е осмото издание на панаира, който се провежда два пъти годишно – през пролетта и есента. Участие в предстоящия пролетен панаир  ще вземат 85 български майстори – занаятчии, които  ще  представят 25 занаята: дърворезба – 2 , художествена обработка на дърво – 7, тъкачество – 4, плъстене – 9, грънчарство – 4, художествена керамика – 6 ножарство – 3, стъклодухане – 1, стъклопис -2, свещолеене, – 6, сладкарство – 2,  изработване на художествена керамика – 8,  изработване на накити с различни техники – 12, изработване на национални кукли -1, изработване на кукли от текстил –2, шапкарство – 1, художествено плетиво – 1, килимарство -1, изработване на художествени тъкани -3, кошничарство -1, звънчарство -1, нар. инструменти -1, кожарство- 7.

Сдружение „Храната на Пловдив“ ще представи домашна лютеница по стари български рецепти, подправки, различни видове хляб и колбаси. Майсторите на храни ще участват за първи път заедно, след като в резултат на създадените успешни партньорства по време на миналия панаир, членовете решиха да създадат свое сдружение.

Гостите от чужбина тази година са от Сърбия и Македония. Това са двама майстори, които изработват накити и стъклопис.

Пленерът по дърворезба – акцент в осмото издание, ще стартира на 20.04.2016 г. Седем  майстори – резбари от цяла България ще се състезават 4 дни в изработването на пана на тема „Пловдив“. Работилниците на Виктория Денева, Веска Колева, Иво Пенев, Николай Николов, Димитър Димитров , Цанко Иванов и Емил Темелков ще бъдат поставени пред сградата на БНБ, в края на главната улица. За точното спазване на регламента и оценка на изработените пана ще следи жури от специалисти – етнографи, представители на Регионален етнографски музей – Пловдив и катедра Етнология към ПУ „Паисий Хилендарски”, както и  майсторите – дърворезбари Иван Ангелов, Данчо Янаров, Димо Димов, Румен Цветков.  Всички участници ще получат грамоти и материални награди. На най-добрият в надпреварата  ще бъде връчен плакет и парична награда в размер на 600 лв. Готовите пана ще бъдат предоставени на Община Пловдив. Тя ще ги използва за официални подаръци на високопоставени гости от чужбина, които посещават града във връзка с „Европейска столица на културата – 2019“.  

Ученици от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев"- Пловдив и ученици от Професионалната гимназия по каменоделство в село Кунино, област Враца са сред специалните участници в Пролетния панаир на занаятите. Организаторите се надяват, че подобни партньорства ще спомогнат за  възраждане на интереса и любовта към някои изчезващи вече занаяти, които са традиционни и високо ценени по света.

Официалното откриване на осмия Пролетен панаир на занаятите ще се проведе на 20 април 2016 г. от 17.30 ч. на площад "Римски стадион".

За автора

Вашият коментар