Започва Пролетният панаир на занаятите

Пролетният панаир на занаятите ще се проведе от 19 до 24 април 2(от вторник до неделя) на ул.”Райко Даскалов”, бившата Узун чаршия и в него ще се представят рекорден брой занаятчии

Това е осмото издание на панаира, който се провежда два пъти годишно – през пролетта и есента. Участие в предстоящия пролетен панаир  ще вземат 85 български майстори – занаятчии, които  ще  представят 25 занаята: дърворезба – 2 , художествена обработка на дърво – 7, тъкачество – 4, плъстене – 9, грънчарство – 4, художествена керамика – 6 ножарство – 3, стъклодухане – 1, стъклопис -2, свещолеене, – 6, сладкарство – 2,  изработване на художествена керамика – 8,  изработване на накити с различни техники – 12, изработване на национални кукли -1, изработване на кукли от текстил –2, шапкарство – 1, художествено плетиво – 1, килимарство -1, изработване на художествени тъкани -3, кошничарство -1, звънчарство -1, нар. инструменти -1, кожарство- 7.

Сдружение „Храната на Пловдив“ ще представи домашна лютеница по стари български рецепти, подправки, различни видове хляб и колбаси. Майсторите на храни ще участват за първи път заедно, след като в резултат на създадените успешни партньорства по време на миналия панаир, членовете решиха да създадат свое сдружение.

Гостите от чужбина тази година са от Сърбия и Македония. Това са двама майстори, които изработват накити и стъклопис.

Пленерът по дърворезба – акцент в осмото издание, ще стартира на 20.04.2016 г. Седем  майстори – резбари от цяла България ще се състезават 4 дни в изработването на пана на тема „Пловдив“. Работилниците на Виктория Денева, Веска Колева, Иво Пенев, Николай Николов, Димитър Димитров , Цанко Иванов и Емил Темелков ще бъдат поставени пред сградата на БНБ, в края на главната улица. За точното спазване на регламента и оценка на изработените пана ще следи жури от специалисти – етнографи, представители на Регионален етнографски музей – Пловдив и катедра Етнология към ПУ „Паисий Хилендарски”, както и  майсторите – дърворезбари Иван Ангелов, Данчо Янаров, Димо Димов, Румен Цветков.  Всички участници ще получат грамоти и материални награди. На най-добрият в надпреварата  ще бъде връчен плакет и парична награда в размер на 600 лв. Готовите пана ще бъдат предоставени на Община Пловдив. Тя ще ги използва за официални подаръци на високопоставени гости от чужбина, които посещават града във връзка с „Европейска столица на културата – 2019“.  

Ученици от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев"- Пловдив и ученици от Професионалната гимназия по каменоделство в село Кунино, област Враца са сред специалните участници в Пролетния панаир на занаятите. Организаторите се надяват, че подобни партньорства ще спомогнат за  възраждане на интереса и любовта към някои изчезващи вече занаяти, които са традиционни и високо ценени по света.

Официалното откриване на осмия Пролетен панаир на занаятите ще се проведе на 20 април 2016 г. от 17.30 ч. на площад "Римски стадион".

Вашият коментар