Затварят младежки център в Пловдив след проверка на Министерството?

При проверка на един от Младежките центрове в Пловдив (МИКЦ), управляван от сдружение "Голям брат, голяма сестра", се оказало, че офисът е заключен и телефоните не отговарят. Сдружението е било финансирано с 45 хиляди лева в края на 2014-та година, след спечелен проект. Това съобщи днес заместник министърът по младежките въпроси Калин Каменов на пресконференция, информира dnevnik. 

Както вече бяхме писали министерството на младежта и спорта (ММС) започна масирана проверка на дейностите на младежките информационни центрове, които са неправителствени организации с финансиране по програми на министерството. 

До момента са проверени седем подобни центъра от общо 32 в цялата страна, а два вече са "на път" за прекратяване на финансирането. Миналата година ММС е отделило 1.4 милиона лева за тези центрове, като единствено в Разград от областните градове няма подобна организация.

"Трябваше да се правим на разследващи, за да открием представителите на сдружението "Голям Брат, голяма сестра. Отидохме, за да разговаряме за това, което правят и какви резултати постигат, а се оказа, че не можем да ги намерим. Как се очаква, че младежите с проблеми ще ги открият?", заяви зам.-министър Калин Каменов на специалната пресконференция.

Другото сдружение "Призма" в Кърджали, финансирано с 35 хиляди лева, въобще нямало офис, въпреки че в проекта са посочени адрес и телефони, пише в сайта на dnevnik. 

"В голямата си степен тези информационни центрове не вършат полезна работа. За съжаление през годините е било лесно и модерно да се правят фланелки, да се раздават флайери и забавни акции. Но дали забавленията са най-нужното нещо за младежите сега? Те отчитат брой срещи и тениски, но това не помага на никого. Държавата вече има проблем и ако дейността им не се промени, този проблем ще се задълбочава", коментира министъра.

"Организациите си седят в някакви офиси и очакват младежите да ги открият, ако е възможно. Ние искаме да видим как тези информационни центрове вършат наистина полезна работа. Не да стоят в кабинетите си. Ако някой си мисли, че ще продължава да си живее безконтролно, се лъже", добави той.

Представители на министерството ще продължат да обикалят страната в опити да установят каква реална дейност извършват тези организации и да се опитат да им променят фокуса, ако е бил само в раздаването на рекламни материали. 

"Те трябва да помагат в решаването на реални проблеми. Ако нямат образование и не могат да си намерят работа да им посочат курсовете за квалификация. Ако искат да работят в земеделието да им покажат как се пишат проекти по програмата "Млад фермер", например.

"Парите не са много и трябва да се изразходват със смисъл, а за това трябва да бъдат проактивни", добави той.

Като пример той дава това, което е направено от НАРД в Пловдив, където наскоро бе отркира специална шивашка работилница. В София по друг проект само за четири месеца 200 младежи са успели да намерят работа, а други 200 да се върнат в училище за дообразоване.

"Отсега нататък ще искаме да се отчита не колко са дошли на някаква презентация, а на колко души са помогнали", добави той.

Информация: dnevnik.bg

Още по темата за Младежките центрове (МИКЦ) в страната:

Вашият коментар