Създават първите спасителни офроуд линейки в Пловдив

Доброволно формирование “Аварийно Спасяване Пловдив” и клуб “Офроуд Пловдив” с идея за помощ на бедстващите по труднодостъпните места


Вече се работи по идеята да се създадат първите в България оборудвани медицински автомобили за трудно достъпни места с обучен екип.

Хиляди хора всяка година отиват в планините за разходка, спорт или да участват в различни събития, а броят на инцидентите и нуждата от бърза медицинска евакуация нараства.

На територията на нашата страна няма нито един автомобил, който да бъде в готовност да достигне до трудните места на балкана, въпреки метеорологичните условия. За съжаление, наличието на хеликоптер не означава 100% сигурност, защото силният вятър и бури или гъстата гора не му позволява да лети или каца навсякъде.

Затова с обединени сили Георги Влайков и екипа на доброволно формирование „Аварийно Спасяване Пловдив“ и Петър Лесов – председател на клуб „Офроуд Пловдив“ измислиха начин да помогнат при инциденти, където друго превозно средство не може да продължи.

На офроуд автомобилите им е лесно да достигнат труднодостъпни места без да се влияят от метеорологичните условия на буря, пороен дъжд, мъгла и сняг. Заедно с обучения медицински екип могат да реагират бързо, което в много случаи е животоспасяващо.

Във всяка кола ще има носилка, система за подаване на кислород, инфузионна и аспирационна система, ЕКГ апарат, автоматичен външен дефибрилатор, оборудвана медицинска раница, радиокомуникация и екип от добре обучени шофьор и спасител със задълбочени познания по първа долекарска помощ.

„Често самите организатори на събития искат да имат точно такива автомобили, но не могат да намерят. Опитът ни показва, че има нужда и това потвърждават наши приятели планинари и пещерни спасители. Такъв автомобил би бил безценен и животоспасяващ, тъй като него не го касае лошото време и бързината на реакцията е повишена“, разказа Георги Влайков за MediaCafe. Той допълни, че до сега се е налагало да се носи пострадалият на носилка на ръце до стандартни линейки, където се забавя времето и безопасността и на медицинските лица е застрашена.

Вече е стартирана дарителската кампания за закупуването и оборудването на високопроходими автомобили за оказване на долекарска и медицинска помощ. Може да дарите на сметката на сдружението, а те се ангажират с публикуването на ежемесечни отчети и много снимки от подготовката и обучението на екипите. Първоначалната сума в най-бюджетния вариант, която целят да достигнат е 30 000 лв.

Данните са:
Сдружение „Аварийно Спасяване Пловдив“
IBAN:BG68RZBB91551012506770
BIC:RZBBBGSF
За кампания “Линейка за тежки терени”

Сдружение “Аварийно Спасяване Пловдив” се обединява около идеята за обучаване на хора от различни възрасти и социални групи на правилна реакция при бедствия и аварии и оказване на долекарска помощ. Регистрирали са и първото доброволно формирование по закона за защита от бедствия към юридическо лице с нестопанска цел с желание да има добре обучени и оборудвани екипи, които да помагат на органите на ПБЗН (Пожарна безопасност и защита на населението) и общините при извънредни ситуации, като част от единната спасителна система.

В момента имат 29 силно мотивирани доброволци, в два екипа в София и Пловдив. Доброволците се обучават по модули от професия “Спасител при бедствия, аварии и катастрофи” към Центъра за Професионално Обучение на Националната Асоциация на Доброволците в Република България.

Освен с реакция при бедствия и аварии и обучения, се занимават с обезпечаване на масови събития – фестивали, концерти, спортни меропреятия, офроуд и велосъстезания, планински маратони и други.
Екипът е участвал в акции, свързани с горски пожари, наводнения и други. Давал е доброволни дежурства в спешна помощ, пожарна, COVID отделенията на МБАЛ-Пловдив, а в момента и в спешното отделение на УМБАЛ “Св. Георги”.
Обучават безплатно ученици на първа помощ и реакция при бедствия.

Клуб “Офроуд Пловдив” има над десетгодишна история, като многократно е участвал в овладяването на горски пожари, съдействал е при наводненията в село Бисер, Китен и други. Осигурявал е проходими пътища в зимни условия, оказвал е помощ на закъсали автомобили и е доставял храна и медикаменти в отдалечени населени места. Клубът разполага с опитни шофьори, които имат много полезен опит в извънредни ситуации и тежки терени.

На снимката са линейки за тежки терени, използвани от спасителни екипи от Полша, с тези офроуд автомобили и добре обучени екипажи те осигуряват редица събития, като най-разпознаваемото е рали “Бреслау”. В случаи на природни бедствия на територията на Полша тези автомобили помагат безвъзмездно на спасителните служби.
За автора

Вашият коментар